ptice u vrtu

Biljke koje ptice vole

Ptice su naš vjerni pratitelj  u čijem pjevu uživamo za boravka u vrtu. Od proljeća do jeseni u našem će vrtu pronaći obilje slasnog sjemenja, sitnih kukaca i drugih insekata kojih zimi nema. Zato pomognimo pticama kako bi lakše podnijele hladne zime i nedostatak hrane.

Pomoći im možemo postavljanjem lojnih pogača u kojima su utisnute sjemenke, a koje je danas moguće kupiti u vrtnim centrima, a neće odbiti ni mrvice kruha koje smo im prosuli.

Bilo bi dobro kada bi se dodatna hrana postavljala u neku uzdignutu pliticu, kako ptičice ne bi postale plijen mačkama.

No osim hrane, zimi pticama nedostaje i vode. Jer zime su sve suše, oborina je sve manje, tako da niti lokvice više ne predstavljaju pticama izvor vode. Dakle, za sušnih dana dopunite i plitice s vodom.

Ukrasne bobice koje ptice vole

A osim kupljene hrane, pticama možemo osigurati i stalan izvor hrane u našem vrtu, ako imamo zasađene one vrste čijim se bobicama ptice rado goste. Osim što su izvor hrane, žarke boje bobica predstavljaju i savršen ukras vrta, pogotovo u zimsko vrijeme kada je u vrtu malo zanimljivih vrsta. Donosimo pregled vrsta kojima se ptice rado hrane.

Žutika – Berberis

Listopadni grm visine do oko 1 metar. Izrazito trnovit. Iz cvjetova se tijekom ljeta razvijaju crveni, eliptični plodovi duljine oko 1 centimetar, a koji na biljci ostaju tijekom zime.

Dunjarica – Cotoneaster

Pokrivač tla, često primjenjiv u hortikulturi. Niska dunjarica (C. tomentosa) okiti se u jesen brojnim crvenim bobicama koje su na biljci dugotrajne.

Božikovina – Ilex

Sjajni kožasti listovi, kod većine sorti božikovine nazubljeni, zelene ili zeleno – bijele boje potpuno su izražajni tek uz crvene bobice kojima se okiti u jesen i tijekom zime.

Bršljan – Hedera

Neke sorte bršljana svake godine cvjetaju žućkasto – bijelim cvjetovima iz kojih se u grozdovima stvaraju smeđe – crne bobice koje dugo ostaju na biljci. Omiljena su hrana brojnim pticama, posebice kosovima

Lozica – Parthenocissus

Lozica se u jesen, usporedno s pojavom jarko crvenih listova, okiti i grozdovima prepunim bobicama tamno ljubičaste, gotovo crne boje. Izvrstan je izvor hrane pticama u zimskom razdoblju.

Ruža – Rosa sp.

I šipak formiran nakon cvatnje ruže, pogotovo onih jednostavnih, koristan je izvor hrane pticama tijekom zime. Šipak se razvija od rujna, a na biljci ostaje sve do rezidbe u proljeće.

 

U vrtu su dobar izvor hrane za ptice i kozja krv (lonicera), mahonija, oskoruša, suncokret, a rado će se ptice pogostiti i glogom, naiđu li na njega u nekom vrtu.