Dvozub i pelargonija

Bidens – dvozub

Bidens ili dvozub česta je ljetna cvjetnica koja se, iako je riječ o trajnici, najčešće uzgaja kao jednogodišnja vrsta. Odlikuje ga bogata cvatnja brojnim zlatno žutim cvjetovima zvjezdastog oblika koji se pojavljuju na dugim izbojima. Postoje i sorte narančastog cvijeta.Iako dvozuba ima raznih, vrsta koja se koristi za sadnju u visećim posudama i prozorskim sandučićima je Bidens ferulifolia, čiji izboji mogu narasti i duži od jednog metra. Na izbojima se od kraja travnja pa sve do prvih mrazeva pojavljuju brojni cvjetovi. List dvozuba je perast, a oblikom podsjeća na listove nekih sorti verbene. Uzgaja se u visećim košarama ili prozorskim sandučićima, samostalno ili u kombinaciji s drugom vrstama. Pri tom treba kombinirati vrste kojima odgovaraju slični stanišni uvjeti, pa s dvozubom kombinirajte petunije, pelargonije, odnosno sve one vrste kojima odgovaraju sunčani položaji. Brzo se razvija, pa nemojte pretjerati u broju sadnica koje sadite u pojedinoj posudi. U onoj dužine 40 cm, dovoljno je posaditi dvije biljke. Iako će se u početku posuda činiti praznom, vrlo brzo će ju biljke ispuniti.

Boja cvijeta: žuta, narančasta. Cvjetovi mogu biti jednobojni ili u kombinaciji boja

Položaj i tlo: Uzgaja se na potpuno osunčanim položajima, iako će podnijeti i blagu polusjenu. Za sadnju birajte hranjivima bogati humusni supstrat, kakav se uobičajeno koristi za sadnju ljetnog balkonskog cvijeća.

Zalijevanje: Tijekom ljeta zahtijeva obilno zalijevanje, pogotovo ako je posađen u visećoj košari u kojoj se tlo brže i lakše isuši. Izostanak zalijevanja za izrazito vrućeg vremena dovesti će do brzog sušenja listova. Tijekom ljeta i razdoblja intenzivne cvatnje, jednom tjedno biljke prihranite tekućim gnojivima za cvatuće biljke. Ako ste biljku odlučili sačuvati za sljedeću godinu, preko zime zalijevajte oskudno, tek kada se supstrat potpuno osuši.

Razmnožavanje: iako se uzgaja i sjetvom sjemena, najjednostavniji i najbrži je uzgoj iz reznica. Ako ste sačuvali prošlogodišnje biljke, u proljeće uzmite 10-ak cm duge reznice koje se ukorjenjuju u laganom i propusnom supstratu. Već za otprilike 10-ak dana, reznice će se ukorijeniti što se primjećuje po porastu mladih listova, pa ih tada presadite u pojedinačne lončiće u kojima će ostati do sadnje na stalno mjesto.

Primjena: za sadnju u visećim košarama, prozorskim sandučićima.

Savjet +

Kao i mnogim visećim vrstama, i izboji bidensa već sredinom ljeta ogole, a cvatnja postaje slabija. Orežite tada sve izboje na dužinu od 20 cm, prihranite i nastavite s uobičajenom njegom. Brojni novi izboji koji će potjerati, nosit će obilje novih cvjetova.

Ako planirate biljku sačuvati za sljedeću godinu, pred zimu sve izboje orežite, a biljku pospremite u negrijanu prostoriju, zaštićenu od smrzavanja.

Svake dvije godine, staru biljku zamijenite novom, jer ipak niti uz sav trud, stare biljke neće tako obilno cvjetati kao jednogodišnje.