za sunčane položaje birajte prkos

Vrste za sunčane položaje

Vjerojatno ste i ovog ljeta ostali razočarani kada su cvjetnice koje ste posadili u travnju ili svibnju, već sredinom srpnja izgledale otužno. Iako ste o biljkama svakodnevno vodili brigu, redovito ih zalijevali i prihranjivali, od jakog sunca ih niste uspjeli obraniti.

Zato je potrebno dobro odabrati vrste koje će uspješno rasti čak i na izuzetno osunčanim položajima. Naravno, za uspjeh je uvijek potreban i ljudski faktor, odnosno naš povremeni angažman koji se svodi na zalijevanje, plijevljenje, okopavanje.

Veliki izbor vrsta

Među ukrasnim vrstama, najviše je onih kojima osunčani tereni pružaju idealne stanišne uvijete. No na područjima gdje sunce neumoljivo sija, pogotovo tijekom ljetnih mjeseci, također neće uspijevati baš mnogo vrsta. Na takvim je položajima tlo najčešće lagano i brzo se suši, što za posljedicu ima trajan nedostatak vlage.

Dugotrajnu izloženost suncu, podnijet će veliki broj jednogodišnjih vrsta, trajnica i grmlja.

Većina se tih vrsta prilagodila staništu, pa je tako kod, primjerice sukulenata, tijekom vremena došlo do zadebljanja stabljike koja je postala mesnata i služi kao spremnik vode, dok je lišće preobraženo u bodlje radi štednje vode.

Na ekstremno osunčanim područjima moguća je sadnja većine vrsta koje sadimo u kamenjari, ali i nekih drugih, manje osjetljivih vrsta. Da bi i njima pružili odgovarajuće uvjete, potrebno je tla u koja se sade obogatiti organskim tvarima, a površinu tla nakon sadnje malčirati korom drveća, kompostom, kamenčićima ili sadnjom niskih pokrivačica tla. Sve bi to trebalo utjecati na zadržavanje vlage u tlu, i time osiguranje uspješnog rasta. Naravno, ne smijemo zaboraviti na zalijevanje, iako će većina ovih vrsta izdržati i koji dan nebrige.

Popis nekih vrsta idealnih za sunčane položaje

Noćurak (Mirabilis jalapa) – Ljetnica dugotrajne cvatnje, crvenog, ljubičastog, bijelog ili žutog cvijeta

Lantana (Lantana camara) – Drvenasti grm, cvjeta do u kasnu jesen cvijetom karakteristična mirisa

Različak (Centaurea cyanus) – Jednogodišnja vrsta bijelog, ružičastog ili plavog cvijeta

Prkos (Portulaca grandiflora) – Jedna od najzahvalnijih cvjetnih vrsta za osunčane položaje. Neumorno cvjeta crvenim, žutim, bijelim, narančastim ili ružičastim cvjetovima

Zvjezdan (Aster sp.) – Trajnica koja cvjeta u jesen, cvjetovima u raznim nijansama ružičaste, ljubičaste i bijele boje

Lavanda (Lavandula angustifolia) – Što je izloženija suncu, biljka je kompaktnija i cvjetovi imaju intenzivniji miris

Plamenak (Phlox subulata) – Trajnica niska rasta, cvjeta od proljeća do ljeta

Ljetni jorgovan (Buddleja davidii) – Ukrasni grm, cvjeta od ljeta do u jesen mirisnim grozdastim cvjetovima

Dunjarica (Cotoneaster horizontalis) – Pokrivač tla, u ljeto okićen krem-bijelim cvjetićima, a u jesen jarkocrvenim bobicama

Juka (Yucca sp.) – Trajna vrsta prekrasnih zvonastih cvjetova. Odlično podnosi sušu