petunija

Petunija – vrsta koja neumorno cvjeta cijelo ljeto

Petunija je jedna od najomiljenijih i najčešće korištenih vrsta za sadnju u balkonske sandučiće, viseće košare, a neke sorte i za sadnju na gredici. Pripada porodici Solanaceae, a potječe iz toplih područja Južne Afrike, gdje je prvi put otkrivena u 18. stoljeću.

Podjela petunija

Osnovna je podjela na one uspravnog rasta te na one viseće, a unutar ove dvije skupine postoje još brojne podskupine.
Unutar prve skupine razlikujemo krupnocvjetne petunije čije su osnovno obilježje krupni (i do 13 centimetara u promjeru) cvjetovi, a visina biljke je i do 50 cm, te nešto niže mnogocvjetne petunije (multiflora), manjih cvjetova.

surfinija
Surfinia “Million bells”

Drugu skupinu čine viseće petunije, koje su nastale križanjem vrtnih petunija i nekih divljih puzećih vrsta. Među njima postoje i hibridi komercijalnog naziva “surfinija” koje karakteriziraju i do 1,5 metara dugački izboji na kojima se razvijaju brojni cvjetovi.
Oni mogu biti jednostavni ili poluispunjeni, a dolaze u raznim nijansama žute, ružičaste, bijele, ljubičaste, crvene i plave boje. Među brojnima, posebno su cijenjeni kultivari dvobojnih cvjetova.

Uzgoj

Petunija je jedna od rijetkih vrsta koja će se prilagoditi raznim staništima, pa će podjednako uspješno rasti i na punom suncu, ali i na polusjenovitim položajima. Najbolje uspijevaju na dobro odvodnjenim tlima na kojima se ne zadržava suvišna voda.
Tijekom ljeta petunije zahtijevaju redovito i obilno zalijevanje, ponekad i nekoliko puta dnevno. Preporučljivo je kod zalijevanja biljku ne polijevati po listovima i cvjetovima, jer se prskanjem na dlakavim listovima zadržavaju kapljice vode i tla pa cijela biljka djeluje neugledno.

Ljeti petunije treba redovito prihranjivati tekućim gnojivima sa manjim udjelom dušika, a većim fosfora, čime potičemo bogatiju i dugotrajniju cvatnju. No, i uz svu pruženu njegu, već negdje sredinom ljeta petunije izgube na ljepoti. Izduže se i izgube dio listova. Tada ih treba podrezati na nekih 15-20 cm i nastaviti sa redovitim prihranjivanjem. Vrlo će brzo potjerati nove izboje i u njihovoj ćete cvatnji uživati sve do u jesen.
Petunije zalijevane vodom iz vodovoda, koja je puna kamenca i klora, već nekoliko tjedana nakon sadnje počinju pokazivati znakove kloroze, što prepoznajemo po postupnom žućenju listova. Zato ih je preporučljivo zalijevati kišnicom ili barem odstajalom vodom. Ipak, ako se žućenje nastavi, prihranite biljku preparatima koji sadrže željezo.

Kombinacija surfinije i pelargonije

Razmnožavanje

Petunije razmnožavamo sjetvom sjemena, od siječnja do ožujka. Sjetvu obavljamo u sandučiće ili druge pogodne posude, u lagan, dobro propustan supstrat. Ne valja koristiti onaj u kojem se sijalo prošlih godina. Kako petunija ima sitno sjeme, ono se nakon sjetve ne smije prekriti slojem tla, već se samo daščicom lagano utisne u njega.
Pri optimalnoj temperaturi od oko 20 stupnjeva C, mlade biljčice niču nakon 15-20 dana. Nakon što razviju prvi par pravih listova slijedi njihovo presađivanje u pojedinačne lončiće, u kojima se uzgajaju do konačne sadnje na otvoreno.
Viseće petunije vrlo se lako razmnožavaju zelenim reznicama. Dovoljno je sa matične biljke odabrati 10-ak centimetara dugačak izboj, na kojem nema štetnika i znakova bolesti, te posaditi u lončić.
Uz održavanje primjerene vlažnosti, reznica će uskoro pustiti korijenje i spremna je za sadnju na stalno mjesto.

Savjet više

Kako bi petunije posađene u visećim košarama, tijekom cijelog ljeta imale što više izdanaka sa mnoštvom cvjetova, potrebno im je redovito otkidati vrhove. Nakon što grana nešto poraste, uklonite joj vrh kako bi se iz postranih spavajućih pupova razvili novi izboji koji nose cvjetove. Pri tom će ponekad trebati ukloniti i dio izboja koji nosi nekoliko cvjetova, no nemojte žaliti za njima, jer na novom će ih izboju biti i previše.
I ne zaboravite kako je redovito uklanjanje ocvalih cvjetova vrlo važan preduvjet dugotrajne cvatnje. Kod otkidanja cvjetova nije dovoljno odstraniti samo osušene cvjetne latice, već i komušku pri njegovu dnu, a u kojoj se nalazi bezbroj sitnih sjemenki.

Ako petuniju uzgajate negdje u priobalju, a zima nije bila oštra, moguće je da će s proljeća sljedeće godine potjerati nove izboje. Biljku drastično prikratite i presadite u svjež supstrat. U bogatoj cvatnji uživat ćete i nekoliko tjedana ranije nego da ste posadili novu biljčicu.

Kombinacija ljubičaste surfinije i žutog dvozuba (Bidens ferulifolia)