Ljetne kombinacije za prozorske sandučiće

Osim uobičajene sadnje samo jedne vrste, prozorski su sandučići ili viseće posude posebno dekorativni ukoliko je u njima zasađena kombinacija nekoliko vrsta. Naravno, kako bi uzgoj bio uspješan, sve kombinirane vrste trebale bi imati iste stanišne i uzgojne uvjete. Osim cvjetnica, ljepotu kombinacijama daju i vrste zanimljivih listova

Predlažemo sljedeće kombinacije

Kombinacija 1

ukrasni batat i surfinija
U ovoj jednostavnoj, a opet iznimno dekorativnoj kombinaciji zasađene su dvije puzajuće vrste.
Jedna je cvjetnica, surfinija koja neumorno cijelog ljeta stvara brojne nove cvjetove, a druga je vrsta dekorativnog lista. Radi se o bliskom srodniku poznatog batata, vrsti Ipomoea batatas, u ovom primjeru sorte svijetlo zelenih listova, ovalnog do srcolikog oblika koji na suncu dobivaju zlatni odsjaj. Ukrasni batat relativno je nova vrsta u uzgoju kao dekorativna biljka. Odgovaraju mu osunčani položaji te svako dobro odvodnjeno tlo. Ima velike zahtjeve prema vlazi, pa je svakodnevno zalijevanje tijekom ljeta obavezno. Iako se uzgaja kao jednogodišnja vrsta, u toplijim klimatima se može zadržati i tijekom nekoliko godina.

Kombinacija 2 pelargonija i surfinija

U ovoj su kombinaciji pomiješane dvije sorte surfinije, jedna rubin crvenog cvijeta, a druga dvobojnog, ljubičasto-bijelog. U kombinaciji sa surfinijama je viseća pelargonija, jednostavnog ružičastog cvijeta. Kombinacija je ovo koja će odlično podnijeti potpuno osunčane položaje.

Kombinacija 3 bidens i surfinija

Ljubičasta surfinija odlično se slaže sa zagasito žutim cvijetom dvozuba (Bidens sp.). Ova je kombinacija također namijenjena sadnji na osunčanim položajima.

Kombinacija 4 cvjetna kombinacija za balkon

Ova vesela, šarena kombinacija primjerenija je za blago zasjenjena područja, no za ona okupana suncem cijeli dan. Osnovu čine razne vrste sporiša (Verbena sp.) i to u ljubičastoj i ružičastoj boji. Uz njih je ukomponirana vodenica i to krupnocvjetna sorta „New Guinea“ svijetlo ružičastog cvijeta. Uz cvjetnice, ovdje je zasađeno i nekoliko sorti bršljana, zelenog lista, ali i onog šarenog, bijelo-zelenog. Uz većinom padajuće vrste, posađeno je i nekoliko žutih pupavica (Rudbeckia sp.), u ovom slučaju niske sorte koje se ne razraste previše poput vrtnih pupavica, pa su idealna vrsta za sadnju u prozorske sandučiće.

Kombinacija 5

surfinija i bakopa

U ovoj jednostavnoj, ali efektnoj kombinaciji spojeni su surfinija ljubičastog cvijeta i bakopa, puzeća vrsta sitnog bijelog cvijeta.