hosta

Biljke za sjenovite položaje

Vjerojatno u svakom vrtu postoji barem maleni kutak koji je veći dio dana zasjenjen kakvim objektom ili višim raslinjem. Takvo je mjesto idealno za uzgoj nekih biljaka, kojima sjenovita područja odgovaraju. Kako se radi o zaista lijepim biljkama, ni u jednom vrtu ih ne bi trebalo nedostajati.

Sjenoviti predjeli vrta više puta mogu biti i veliki dobitak za vrt, budući će u takvim područjima boravak ljeti biti posebno ugodan.

Pokušamo li u takvim uvjetima uzgajati vrste koje sjenu ne podnose, vrlo brzo će se izdužiti, prorijediti lišće, a cvjetat će minimalno ili će cvatnja skroz izostati.

I dok takvi uvjeti neće odgovarati većini jednogodišnjih vrsta, u tim će područjima idealno uspijevati mnoge vrste lukovičarki, trajnica i drvenastih vrsta. Većini je zajedničko da ne cvjetaju tako lijepim cvjetovima kao vrste pogodne uzgoju na suncu, ali taj nedostatak nadomještaju prelijepim listovima raznih oblika i veličina, a koji dolaze u bojama od zagasito zelene, preko sivkaste i žućkaste, kao i prošarani raznim tonovima bijele ili žute boje.

U sjeni je biljkama osigurana prijeko potrebna vlažnost, kako zraka, tako i tla, što je važno, naročito u ljetnim mjesecima.
Ipak, i među biljkama sjene, razlikujemo one kojima odgovara tek blaga zasjenjenost tijekom dana, umjerena, ali i one koje će s lakoćom podnijeti duboku zasjenjenost kakva vlada pod krošnjama zimzelenog drveća i grmlja.

U sjenovitim je područjima naročito teško uzgojiti kvalitetan travnjak. Iako danas u prodaji postoje travne mješavine prilagođene sjenovitim područjima, ipak je na takvim područjima bolje posaditi neki od pokrivača tla koji će i u sjeni dobro uspijevati. Zato je na takva područja najbolje posaditi bršljan, zimzelen (Vinca) ili pahisandru.

Ako ste pravilno odabrali vrste za sjenovite položaje, one bi se na mjestu sadnje trebale dobro razvijati. Jedino bi pod krošnjama velikih stabala moglo nedostajati vlage u tlu, pa će biljke posađene na takvim mjestima biti potrebno dodatno zalijevati, naročito u mjesecima bez oborina.

Kako bi vam olakšali izbor, u tablici pronađite biljku kojoj odgovaraju sjenoviti položaji

Astilba (Astilbe sp.)Postoje sorte raznih visina i boja, preferira vlažno tlo, cvjeta od ljeta do u jesen. Trajnica. Traži vlažno tlo. US
Koraljni zvončić (Heuchera sp.) Bijeli, ružičasti ili crveni cvjetovi pojavljuju se u rano ljeto, kasnije interesantni listovi. Vlažno tlo. US
Funkija (Hosta sp.) Bijeli ili blijedoljubičasti cvjetovi od sredine do kraja ljeta, listovi raznih boja, oblika i veličine. US/S
Jedić (Aconitum sp.) Trajnica ljubičastih, ružičastih ili bijelih cvjetova. Cvjeta od sredine do kraja ljeta, vlažno tlo, otrovan. US
Fuksija (Fuchsia sp.) Uzgoj u sjeni, na područjima zaštićenim od hladnih vjetrova. US
Vodenica (Impatiens sp.) Izuzetna cvjetnica za sjenovite položaje. Veliki raspon boja. US
Begonija (Begonia sp.) Jednogodišnja vrsta mesnatih listova, bogate cvatnje. US
Kroton (Aucuba japonica) Zimzeleni grm sjajnih listova, prošaranih bijelo žutim točkicama, uzgoj na vlažnim tlima. US/S
Mahonija (Mahonia sp.) Zimzeleni grm, interesantan u jesen zbog tamnih plodova koji dugo ostaju na granama. US/S
Plućnjak (Pulmonaria sp.) Trajnica, interesantnih listova i cvjetova. US/S
Ljubica (Viola odorata) Trajnica srcolikih listova i mirisnih cvjetova. Zahvalna kao pokrivač tla. US
Zimzelen (Vinca sp.) Trajnica ukrasnih listova i cvjetova. U primjeni kao pokrivač tla. US/S/DS
Hortenzija (Hydrangea) Listopadni grm prekrasnih cvjetova. US
Đurđica (Convalaria majalis) Trajnica mirisnih bijelih ili ružićastih cvjetova. Otrovna. DS

US – Umjerena sjena; S – sjena; DS – duboka sjena