Verbena – sporiš

Verbena ili sporiš je vrsta koja neumorno cvjeta tijekom cijelog ljeta, sve do sredine jeseni. Pripada porodici Verbenaceae, a porijeklom je iz tropskih područja Afrike te Europe. Verbena se u našem klimatu uglavnom uzgaja kao jednogodišnja biljka, makar se u toplijim područjima bez problema može održati i više godina.

Razlikujemo sorte uspravnog rasta, visine 20-30  cm koje su primjerene uzgoju na gredici, u kamenjari i sl., te one viseće (puzajuće) čiji izboji mogu narasti oko pola metra, a koje su primjerenije uzgoju u visećim posudama. Ove puzajuće se mogu iskoristiti i kao pokrivač tla. Posađena na gredici, lako će se sama raširiti po površini jer se njene grane u dodiru s tlom lako zakorjenjuju.

Boja cvijeta: bijela, ružičasta, žuta, crvena, ljubičasta, plava. Postoje i sorte dvobojnih cvjetova, najčešće s bijelim središtem.

Položaj i tlo: uspješno se uzgaja na sunčanim ili polusjenovitim položajima, na propusnim tlima, bogatima organskom tvari.

Zalijevanje: u vrijeme intenzivnog rasta i za ljetnih vrućina zahtijeva obilno zalijevanje. Iako dobro podnosi sušu, svakodnevno zalijevanje ljeti je neophodno.

Razmnožavanje: jednostavno se razmnožava sjetvom sjemena potkraj ožujka. Moguće je razmnožavanje i reznicama, a i sama se biljka lako razmnoži u dodiru grančice s tlom.

Pepelnica – čest problem kod uzgoja

Primjena: za gredice, obrube, za viseće posude, kamenjare, prozorske sandučiće.

Napomena: kod uzgoja presadnica, preporučljivo je prvih nekoliko izboja odstraniti kako bi se pospješilo grananje biljke. Već negdje sredinom ljeta, kada je biljka najljepša i obilno cvjeta, na verbeni se primijeti pojava pepelnice, a čest su nametnik i crveni pauci koji mogu potpuno iscrpiti biljku, zbog čega zaostaje u rastu. Zato je potrebno na vrijeme uočiti prve znakove pepelnice i tretirati nekim preparatom. To može biti neki biljni, ekološki prihvatljiv ili preparat kojeg je preporučio stručnjak.

Savjet +

Nakon što biljka jednom ocvate, preporučuje se prikratiti ju na dužinu 15 cm od tla, kako bi biljka potjerala nove izboje te još jednom procvjetala.