pajasmin

Pajasmin – Philadelphus

Pajasmin je prekrasan listopadni grm iz porodice Hydrangeaceae, podrijetlom iz zapadne Azije. Vrlo je čest u primjeni, naročito u toplijem klimatu. Vrtovi u kojima je posađen, svakog se ljeta u vrijeme cvatnje ispune njegovim osebujnim mirisom. Skroman je u pogledu staništa pa će, iako preferira osunčane položaje, jednako dobro uspijevati i u blagoj sjeni. U hortikulturi se najčešće koristi kao samac ili za sadnju u skupinama s ostalim grmljem. Cvjeta u svibnju i lipnju.

Najčešće je u primjeni vrsta P. coronarius, jednostavnih bijelih cvjetova, sastavljenih od 4 latice i mnoštvo žutih prašnika. Osim jednostavnih, postoje sorte duplih cvjetova. Cvjetovi dolaze skupljeni u grozdaste cvatove sastavljen od po 5-9 cvjetova. Izboji su uspravni, u početku dlakavi, dok sa starenjem postaju glatki, smeđe kore. Kora se sa starenjem ljušti. Visine je do 2 metra.

Boja cvijeta: bijela ili žućkastobijela

Položaj i tlo: najbolje uspijeva na punom suncu, no uspijevat će i u laganoj sjeni. Sadi se na vlažnijim područjima, a nezahtjevan je u pogledu tala.

Zalijevanje: ljeti je redovito zalijevanje nužno. Listovi se smežuraju i nakon kraćih sušnih razdoblja.

Razmnožavanje: poluzrelim reznicama u ljeto, drvenastim reznicama u jesen ili povaljenicama u proljeće.

Primjena: za sadnju u skupinama, za soliternu sadnju, u slobodorastućim živicama.

Savjet +: Svake godine, odmah nakon sadnje nužno je orezivanje. Treba porezati oko 1/3 stabljika koje su cvjetale. Pogrešno i u krivo vrijeme orezan grm, sljedeće će godine slabije cvjetati.