pepelnica

Pepelnica – kako ju suzbiti?

Pepelnica je često gljivično oboljenje koje se javlja na brojnim vrstama ukrasnog bilja, povrća, voća ili cvijeća. Javlja se u obliku sive ili bjelkaste prevlake koja se pojavljuje najčešće na listovima i to uglavnom na gornjoj strani lista, iako može zahvatiti i naličje lista, plodove. Najizloženiji napadu jesu mladi, tek razvijeni listovi koji zaostaju u rastu, žute, kovrčaju se, zbog čega cijela biljka slabije raste. Zahvaljujući oplemenjivačkom radu, do danas su razvijene različite sorte povrća i cvijeća povećane otpornosti na pepelnicu.

Razvija se u toplom dijelu godine, uz povećanu zračnu vlagu koja pogoduje klijanju spora kojima se pepelnica širi. Spore se vjetrom mogu proširiti na velike udaljenosti. Razvoju pepelnice pogoduje i gust, zbijen rast zbog kojeg nema dovoljne cirkulacije zraka među biljkama, pa je potrebno pridržavati se preporučenog razmaka sadnje.

Kako spriječiti pojavu pepelnice?

–         Prorijedite zasađene biljke i redovito otkidajte zaperke vrstama koje ih stvaraju (rajčica npr.)

–         Izbjegavajte sadnju vrsta koje su podložne napadu pepelnice na zasjenjenim mjestima.

–         Pažljivo dozirajte hranjiva i primjenjujte samo ona preporučljiva u pojedinoj fazi rasta. Gnojidba s previše dušika dovest će do jakog porasta lisne mase, time i stvaranja uvjeta za pojavu pepelnice.

–         Ako orezujete biljku zaraženu pepelnicom, prije rezidbe zdrave biljke, dezinficirajte škare ili nož.

–         Preventivno koristite preparate na bazi sumpora koji sprječavaju pojavu pepelnice

Suzbijanje pepelnice

Iako je prevencija najučinkovitija metoda sprječavanja šteta od pepelnice, najčešće ipak nećemo moći spriječiti njenu pojavu. Zato je važno redovito pregledavati biljke, kako bi smo njenu prisutnost utvrdili što je moguće prije i čim prije krenuli u suzbijanje. Kod početnih zaraza pomoći će otkidanje zaraženih dijelova koje obavezno treba spaliti kako se ne bi dalje širili. Odrezane dijelove nikako nemojte dodavati u kompostnu hrpu. Mnogo je pripravaka s kojima je pepelnicu moguće suzbiti, a koji se pripremaju od ekološki prihvatljivih supstanci koje uglavnom imamo u kuhinji ili u vrtu.

Otopina sode bikarbone i sapuna

Pomiješajte jednu čajnu žličicu sode bikarbone i jednu žličicu tekućeg sapuna u litri vode. Ovom otopinom dobro poprskajte zaraženu biljku, pazeći da su dobro natopljeni svi biljni dijelovi. Ovu otopinu možete primjenjivati i preventivno.

Otopina mlijeka i vode

Pomiješajte jedan decilitar mlijeka s dva decilitra vode. Dobivenom otopinom dobro poprskajte biljke. Mlijeko je posebno učinkovito za suzbijanje pepelnice na vrstama iz porodice tikvenjača (lat. Cucurbitaceae), krastavcu, dinji, lubenici.

Ovim preparatima možete dodati i nekoliko kapi ulja neema.

Jedno tretiranje ovim preparatima neće dati rezultate, pa je potrebno ponavljati ih jednom tjedno tijekom razdoblja od mjesec- dva. Budite uporni, jer ovi preparati nemaju instant učinak poput kemijskih preparata.

Biljke najosjetljivije na pepelnicu

Cvijeće: Begonija, Krizantema, Dalija, Ruža, Cinija

Povrće: Dinje, Tikvice, Krastavac, Salata, Bundeve, Krumpir, Paprika, Rajčica