Ulje neema

Neem (nim) uljem protiv nametnika

Neem (Nim), vrsta latinskog naziva Azadirachta indica, u stvari je brzo rastuće drvo porijeklom iz Indije i Južne Azije, gdje se u tradicionalnoj medicini koristi već stotinama godina. Iako su svi biljni dijelovi nima ljekoviti, posebno je cijenjeno njegovo ulje koje se dobiva hladnim prešanjem plodova, koji su nalik plodu masline.

Primjena neema u zaštiti biljaka od bolesti i štetnika istražuje se od 60.-ih godina prošlog stoljeća, a danas je upotreba široko rasprostranjena, a preparat je prihvatljiv čak i u ekološkoj poljoprivredi. Istraživanjima se došlo do spoznaje kako nim djeluje na više od 200 različitih štetnika, među kojima i na one najčešće lisne uši, grinje, bijele mušice, nematode, različite vrste gusjenica i tripse.

Djeluju kao sistemični insekticid

Pripravci na bazi nima djeluju kao sistemični insekticid kojeg biljka upija i provodi do svih biljnih dijelova, a do intoksikacije štetnih kukaca dolazi nakon što započnu sa sisanjem biljnih sokova. Za to je zaslužan spoj azadiraktin kojim ova biljka obiluje.

Sišući bilne sokove, štetni kukci neće odmah uginuti, već će azadiraktin djelovati na njihov životni ciklus, u prvom redu onemogućavajući pravilno lučenje hormona, zbog čega prestaju s ishranom, letom, kopulacijom i polaganjem jaja. Na taj se način smanjuje njihova brojnost.

Ono što je posebno za nim jest da nije štetan za korisne kukce, poput pčela, buba mara, leptira i ostalih kukaca koji su iznimno važni za održavanje bioraznolikosti. Ipak, izbjegavajte direktno prskanje po ovim korisnim kukcima, pa vrijeme primjene prilagodite vremenu kada nisu u letu.

Kako ga koristiti?

Neem je najbolje koristiti preventivno, redovitim prskanjem biljaka čim krene vegetacija, ali i zalijevanjem tla uokolo biljaka.

Naravno, moguća je primjena i kada do problema već dođe, ali ćete na učinkovitost pričekati neko vrijeme. Naime, nećete odmah nakon primjene pronaći uokolo biljke uginule štetnike, kao nakon primjene kontaktnih insekticida, jer neemu treba neko vrijeme da prodjeluje. Jedno prskanje vjerojatno neće biti dovoljno, pa ga ponovite za otprilike tjedan dana.

Priprema otopine

Danas je moguće kupiti već gotove preparate na bazi neema. Međutim, pripravak možete pripremiti i sami, tako što ćete pomiješati 10 ml čistog ulja neema s 1 litrom vode i nekoliko kapi sredstva za pranje posuđa. Otopinu pripremite u boci s raspršivačem i primjenjujte na sobnim biljkama ili biljkama u vrtu.  Primjenjujte rano ujutro ili kasnije na večer.

Utjecaj na ljude i kućne ljubimce

Kada se pravilno koristi, ulje nima sigurno je za ljude i kućne ljubimce. Brzo se razgrađuje, a kod izravnog kontakta može izazvati tek blagu iritaciju kože. Zato nakon korištenja, dobro operite ruke, a kod primjene na većim površinama na otvorenom, nosite zaštitnu odjeću. Voće i povrće tretirano uljem nima prije konzumacije temeljito operite.

Savjet više

1.       Ulje nima može oštetiti osjetljive biljke, stoga prije prve upotrebe tretirajte tek nekoliko listova kako bi ste provjerili u kakvom su stanju nakon 24 sata.

2.       Izbjegavajte korištenje na jakom suncu kako biste spriječili opržotine po lišću. Primjenjujte rano ujutro ili u kasno poslijepodne.

3.       Listove temeljito poprskajte sa svih strana kako biste učinkovito tretirali štetočine ili bolesti.

4.       Nemojte koristiti na ekstremno niskim ili visokim temperaturama.

5.       Ne primjenjujte preparat ako su biljke pod stresom zbog prekomjernog ili premalog zalijevanja ili nakon presađivanja kako biste izbjegli šok.

6.       Izbjegavajte prskanje mladih sadnica, kako bi spriječili opržotine na lišću.