travnjak

Travnjak u proljeće

U proljeće nakon što trave počnu s rastom primjećujemo da je travnjak na pojedinim mjestima tijekom zime potpuno ogolio. Posljedica je to zadržavanja vode, a isto se dogodilo i na onim mjestima s kojih nismo na vrijeme uklonili opalo lišće, grančice i drugi materijal.

dosijavanje travnjaka
dosijavanje travnjaka

Na takvim je mjestima potrebno travu nadosijati, kako bi travnjak ponovno bio gust i zelen. Na mjestima na kojima je trava prorijeđena, potrebno je kosilicom preostale travke pokositi do tla, a površinu lagano obraditi grabljicama. Ako je tijekom zime došlo do stvaranja ulegnuća na površini, iste treba ispuniti laganim supstratom, pijeskom ili tresetom npr.

Sjeme jednakomjerno posijte po površini i plitko ga unesite u tlo. Idealno bi bilo zasijati smjesu koja se koristila i kod osnovne sjetve travnjaka. Zato je preporučljivo uvijek nabaviti nešto veće količine sjemena no što su stvarne potrebe.

Kako bi spriječili štetno isušivanje, a ujedno i onemogućili mrave i ptice da se goste posijanim sjemenom, površinu koju ste zasijali prekrijte oko 1 centimetar debelim slojem supstrata. Površinu lagano utisnite, a potom cijeli travnjak zalijte. Nakon otprilike mjesec do dva trava bi se trebala toliko razrasti da će biti teško primijetiti područja koja su naknadno sijana.

Prozračivanje travnjaka

prozračivanje travnjaka
prozračivanje travnjaka

Osim dosijavanja trave na ogoljelim mjestima, u proljeće je korisno izvršiti prozračivanje (aerifikaciju) travnjaka. Činimo to  specijalnim valjcima sa šiljcima ili, na manjim površinama, običnim vilama. Prije izvođenja prozračivanja, grabljanjem travnjaka je potrebno ukloniti suhu travu i mahovinu. Naime, korijenje trava tvori gusti splet žila, pa je u takva tla otežano prodiranje vode, zraka i hranjiva. U takvim uvjetima travnjak propada što zbog isušivanja, što zbog smanjenog prodora zraka nužnog za normalan rast i razvoj trave.

Proljetna prihrana

gnojidba travnjaka
gnojidba travnjaka

Uravnotežena i redovita gnojidba jedna je od najvažnijih mjera njege travnjaka. Osim što će travnjak biti ujednačen u boji i gustoći, pravilnom gnojidbom uz redovitu košnju, travnjak održavamo lišenim od brojnih korova.

Uz brojna mikrohranjiva, najvažniji elementi nužni za pravilan rast i razvoj jesu dušik, fosfor i kalij.

Kako danas možemo kupiti kompleksna mineralna gnojiva koja sadrže sva tri navedena elementa u različitim formulacijama, to ovisno o godišnjem dobu travnjak prihranjujemo pojedinim gnojivom.

Idealno vrijeme za prvu gnojidbu travnjaka je sredinom ožujka, nakon prve košnje i prozračivanja travnjaka. Travnjak drugi put gnojimo do kraja lipnja, a posljednju prihranu obavljamo krajem kolovoza ili u rujnu.

Kako gnojiva kojima se travnjak prihranjuje imaju produljeno djelovanje to će tri gnojidbe zadovoljiti sve potrebe za hranjivima tijekom cijele godine. Danas su u prodaji i specijalna gnojiva za travnjake koja osim osnovnih hranjiva, sadrže i brojna mikro hranjiva.

Osim mineralnih gnojiva potrebno je u proljeće svake 2-3 godine po površini rasuti neko od organskih gnojiva ( treset, kompost ili stajsko gnojivo). Najbolje je to učiniti pred kišu, a ako se kiša ne očekuje površinu dobro zalijemo.

Zalijevanje

zalijevanje travnjaka

S početkom proljeća započinje i vrijeme intenzivnog zalijevanja travnjaka koje je naročito važno u ljetnim mjesecima. Pri tom mnogi griješe kada svakodnevno travnjak zalijevaju tek po nekoliko minuta. Bolje je, naime, travnjak zalijevati rjeđe, ali većim količinama vode. Samo površinskim prskanjem, tek toliko da možemo reći kako smo travnjak zalili, voda se zadržava u gornjem sloju, što pogoduje razvoju mahovine. Tada se i korijenje razvija u površinskom sloju, pa je mogućnost propadanja uslijed isušivanja veća. Travnjak je potrebno natapati velikim količinama vode, koja mora doprijeti do dubine od 15 – 20 centimetara. Time se potiče duboko zakorjenjivanje i povećava otpornost biljaka na sušna razdoblja.

Uvijek je to bolje činiti rano ujutro ili kasno poslijepodne kada je isparavanje vode manje, a i nema opasnosti da će sunce spaliti vlati trave.