Kadifica – otporna ljetna cvjetnica

Kadifica je jedna od najzastupljenijih vrsta ljetnog cvijeća. Zahvalna je zbog svoje bogate i dugotrajne cvatnje. Pripada porodici Asteraceae, a porijeklom je iz Meksika. Malo je biljaka koje će poput kadifice podnijeti boravak na vrućem ljetnom suncu bez ikakvog problema. Ne zahtjeva gotovo nikakvu njegu, a i povremeni nedostatak vlage podnijeti će bez problema. U uzgoju su najčešće dvije vrste kadifice. T. Erecta, vrsta uspravna rasta koja naraste do oko 80 cm visine, te T. Patula, niska, zbijena kadifica, visine oko 30 cm.

Visina biljaka ovisna je o sorti, od niskih visine 15-ak centimetara, do onih viših od 90 centimetara.

Osim što je dekorativna, kadifica je i iznimno korisna biljka. Kako ima sposobnost s pomoću različitih tvari koje luči putem korijena uništavati štetne nematode tla, idealno je posaditi kadifice među povrtnim vrstama. Uz to, privlači puževe, a dobro ju je posaditi i u blizini krumpira ili patlidžana, jer odbija krumpirovu zlaticu.

Boja cvijeta: razne nijanse žute i narančaste, kao i kombinacije ovih boja.

Položaj i tlo: iako će najbolje uspijevati na dobro odvodnjenom ilovastom i vlažnom tlu, na punom suncu, bez problema će uspijevati i na nešto lošijim tlima te u sjeni.

Zalijevanje: iako je redovito zalijevanje ljeti nužno, bez većih će problema podnijeti i nekoliko sušnih dana.

Razmnožavanje: jednostavan je uzgoj iz sjemena, bilo kupovnog, bilo onog koje ste sačuvali od prethodne godine.

Primjena: za gredice, kamenjare, prozorske sandučić, za sadnju na grobljima.

Savjet +

  • Kako bi postigli grmolik rast kod vrste T. patula, otkinite vrh mladoj biljci na visini od 10-ak centimetara
  • U previše hranjivim tlima, pogotovo gnojenim dušikom, izostaje cvatnja
  • Nakon što cvijet uvene i osuši se, iz čaške je jednostavno izvući brojne sjemenke koje čuvamo za sjetvu sljedeće godine