Kada presaditi sobne biljke?

Baš kao što niti ljudima nije omiljena aktivnost česta selidba, tako niti biljke ne reagiraju s oduševljenjem na često presađivanje. Mnogi iz neznanja sobne biljke presađuju često, svake godine, valjda razmišljajući kako će na taj način biljci omogućiti dovoljno prostora za novi rast. No čestim presađivanjem, pogotovo u znatno veći lonac no što je onaj u kom je biljka bila posađena ranije, zaustavljamo rast nadzemnih dijelova, jer biljka svu svoju energiju usmjerava na rast korijena.

Doduše, doista postoje vrste koje brzo rastu i koje će samo u jednoj godini prerasti uzgojni lonac, dok također postoje mnoge vrste koje „uživaju“ kada im je korijenje stisnuto u loncu.

Primjerice, zamija (lat. Zamioculcas), jedna je od vrsta koje nikako ne podnose presađivanje, pa ju je u novu posudu potrebno premjestiti tek kada je korijenje izdeformiralo uzgojnu posudu, nerijetko ju i razbilo.

Znakovi da je presađivanje potrebno

Ako ste primijetili neki od ovih simptoma, vjerojatno je vrijeme za presađivanje.

Kada je najbolje presađivati sobne biljke?

Svakako je to na početku vegetacije, od sredine proljeća do ranog ljeta, kako bi presađena biljka do sezone mirovanja razvila novo korijenje i njime ispunila novu posudu. Tijekom jeseni i zime, presađujte ako je doista nužno, primjerice ako se postojeća tegla u kojoj je biljka bila posađena razbila. Kod jesensko – zimskog presađivanja nikako ne prihranjujte biljku, a zalijevajte tek minimalno.

Imajte na umu kako nikako ne smijete presađivati u preveliku posudu. Idealno je da je ona od postojeće u promjeru veća svega 3-5 cm.

Kod presađivanja koristite kvalitetan supstrat, idealno namijenjen skupini biljaka koju presađujete. Razlika je presađujete li lisnato bilje, primjerice fikus ili cvatuću vrstu, npr. flamingov cvijet (anturijum).

Biljkama koje su postigle punu veličinu i koje su posađene u adekvatnim loncima, te ne trebaju presađivanje zbog npr. začepljenih drenažnih rupica ili pojave zemljišnih štetnika, svake godine izmijenite samo površinski sloj tla.

Biljke koje se rijetko presađuju

Afrička ljubičica, Aloe, Asparagus, Božićni kaktus, Fikus, Krasula, Spatifilium (Jedarce), Sanseverija, Klorofitum, Zamija