puž

Puževi u vrtu

Puževi su vrlo čest štetnik na mnogim vrstama ukrasnog bilja, posebice onih vrsta sa sočnim, mesnatim listovima. Biljke napadaju isključivo noću, dok se danju skrivaju pri površini tla pa ih je stoga teško uočiti. Ipak, da je biljku napao puž lako je prepoznati po tragovima sluzi na napadnutim listovima, a kako je i odgrižena lisna masa velika, lako je zaključiti kako se radi o “velikom” nametniku.

Puževe možemo suzbijati mehanički te biološkim ili kemijskim preparatima. U malom povrtnjaku najprihvatljivije je mehaničko sakupljanje puževa te njihovo uništavanje. Najbolje je to činiti predvečer ili rano ujutro kada su puževi najaktivniji i kada ih možemo uhvatiti „na djelu“ na biljkama kojima se goste. Najčešće su to kupusnjače, salata, brojne ukrasne biljke poput hoste i sl.

Prirodni mamci

Možemo im postaviti i mamce u blizini uzgajanih biljaka, npr. od usitnjene kore agruma, krumpira i jabuke koje plitko ukopamo u tlo i prekrijemo drvenom pločom, kartonom ili običnom novinom. Puževi će se ovdje rado skloniti pa ih je lako pokupiti. Dobar je način i ukapanje u tlo plitice s pivom koja mirisom privlači puževe koji se onda u pivu utope. Zato je potrebno redovito ih uklanjati i dolijevati novo pivo u pliticu.

Dobro je uokolo posađenih biljaka na kojima puževi prave štetu posuti sloj drobljenih ljuski od jaja, sloj pepela ili sloj suhog taloga od kave. Prolazeći preko ovih tvari, puževi gube sluz potrebnu za kretanje ili im se ljuske jaja zabadaju u tijelo zbog čega izbjegavaju ove površine.

Puževe odbija miris luka i češnjaka, pa na gredici svakako uplanirajte sadnju i ovih vrsta, a puževe će odbiti i oštar miris nekih aromatičnih biljaka poput kadulje, gorušice, hrena, timijana ili dragoljuba.

Najprirodniji način smanjenja populacije puževa u vrtu je s pomoću njihovih prirodnih neprijatelja, među koje spadaju brojne vrste ptica, indijska patka, krtice, a ježevima su posebna poslastica.

Savjet +

Puževe možete suzbiti prirodnim preparatom napravljenim od listova i cvjetova begonije (begonia semperflorens). Dovoljno je jednu odraslu biljku dobro usitniti i istući batićem te preliti s 10 litara hladne vode. Ostaviti ju tako da odstoji nekoliko sati, nakon čega ju treba procijediti, a ovom otopinom zalijevati i prskati biljke.