Kako napraviti kamenjar u vrtu?

Danas je sve više vrtova koji kao jedan od centralnih elemenata imaju lijepo uređen kamenjar. Dobrim odabirom biljaka koje ćemo posaditi učinit ćemo ga interesantnim većim dijelom godine.

Uz malo truda i dobre volje, te ponešto znanja o biljkama koje se u njoj sade, lako ga može načiniti svatko.

Položaj

Prvi preduvjet koji valja zadovoljiti jest odabir povoljnog položaja na kojoj ćemo podići kamenjar. Idealan smještaj je na blago terasastom terenu, u sunčanom kutku vrta u kojem će biti uočljiv iz svih njegovih dijelova, a gdje će izgledati prirodno. No i ukoliko je površina vrta skroz ravna, nasipanjem zemlje nastojimo dobiti terasastu formu. U većim vrtovima lijepo izgleda postupni prijelaz između vrta i kamenjara, a koji napravimo rasipanjem drobljenog kamena ili kamenih oblutaka. Gradnja kamenjara na sredini travnjaka nije preporučljiva, budući odmah dolazi do izražaja njena neprirodnost.

U blizini ne bi trebalo biti nikakvog visokog raslinja koje bi svojom krošnjom činilo sjenu biljkama koje su u njemu posađene. Većina vrsta prikladnih za sadnju u kamenjaru traži naime potpuno osunčano stanište.

Odabir kamena

Kamenje koje se upotrebljava u izradi kamenjara mora biti one vrste koja prevladava u okolnom području. Nikada ne valja, a što mnogi čine, kamen iz primorja stavljati u kamenjare na kontinentu. Vapnenac je uvijek idealan, jer za vrlo kratko vrijeme navuče na sebe patinu tako da je dojam prirodnosti još potpuniji. Veličina kamena ovisna je o veličini kamenjara. Na malom prostoru ne valja smještati velike kamene gromade, kao ni obratno.

Priprema terena

Prije kretanja u izradu valja dobro pripremiti tlo na kojem će se kamenjar podizati. To uključuje odstranjivanje korova, bilo mehanički ili primjenom herbicida nekoliko mjeseci pred izvođenje. Kako je vrlo važno da je u kamenjaru tlo dobro propusno, na donji dio postavljamo drenažni sloj od krupnog šljunka ili krhotina cigle, crijepa i sl. Na ovaj sloj dolazi sloj tla od nekih 20 centimetara. Nakon toga pristupamo razmještaju kamenja. U njihovom broju ne treba pretjerivati, jer bi previše kamenja moglo zasjeniti ljepotu biljaka. Kamen postavljamo na dobro utabanu površinu, tako da leži na svojoj široj strani. Ukopamo ga na način da iznad tla viri oko 1/3 stijene.

Većina vrsta uspješno će rasti u mješavini dobrog vrtnog tla i pijeska u omjeru 1:3. Ukoliko vrtno tlo nije zadovoljavajuće kvalitete, poboljšavamo ga dodavanjem pijeska. Neke od vrsta preferiraju tlo kisele reakcije, pa je uokolo njih potrebno nasuti kiselo tlo.

Sadnja biljaka

Velik je broj biljaka predviđenih za sadnju u kamenjaru, među kojima je velika većina jastučastih trajnica, niže crnogorično i zimzeleno grmlje, te lukovice. Prije no što započnete sa sadnjom, biljke u teglama razmjestite po površini kako bi dobro procijenili gdje koju biljku smjestiti. Nakon što ste odredili konačan raspored krenite sa sadnjom.

Izvadite biljku iz posude, iskopajte rupu i u njoj pravilno rasporedite korijenje. Nakon sadnje tlo oko biljke dobro je prekriti šljunkom ili drobljenim kamenom. Osim što će lijepo izgledati, pružit će biljkama zaštitu od isušivanja, a spriječit će i pojavu korova.

U broju biljaka ne treba pretjerivati. Iako će vam se nakon sadnje možda učiniti da kamenjar izgleda golo, nakon kratkog vremena biljke će se toliko raširiti pa će ispuniti sve praznine. Kako kamenjar ne bi postao previše zagušen biljem, potrebno je s vremena na vrijeme biljke  drastično porezati, prorijediti ili presaditi.

Žednjak (Sedum sp.)

Niskorastuća biljka mesnatih listova. Koncem proljeća procvjeta žutim zvjezdastim cvjetovima. Uspijeva na punom suncu, na dobro dreniranim položajima.

Čuvarkuća (Sempervivum sp.)

Odlično uspijeva i u najmanjim pukotinama kamenja. U kamenjaru je interesantna ne toliko zbog cvijeta, koliko zbog lisnih rozeta. Naraste do 7 cm visine i lako se razmnožava dijeljenjem.

Babosvilka (Armeria sp.)

Tvori gusto zbijene humke tamnozelene boje. Odličan je izbor za sunčana i suha staništa. Najpoznatija sorta je A. Maritima. Cvjeta od sredine proljeća loptastim cvjetovima ružičaste, crvene ili bijele boje.

Jastučac (Aubrieta)

Pogodna je za rubove kamenjara jer se kaskadno spušta preko stijena. Vrlo se brzo razraste pa ju je potrebno s vremena na vrijeme jače podrezati kako se ne bi previše raširila. Sadnja na punom suncu je obavezna. Naraste od 7-15 cm visine.

Sniježak (Iberis saxatilis)

Ova jastučasta trajnica naraste do 15 cm. visine. Uspijeva na punom suncu. Cvjeta bijelim ili ružičastim cvjetovima.

Zvončić (Campanula sp.)

Ova će biljka dobro uspijevati i u djelomičnoj sjeni. Zahtjeva dobro drenirano tlo koje nije kiselo. Postoje sorte raznih boja, od bijele do tamnoplave. Naraste do 7 cm.

Klinčić (Dianthus)

U kamenjaru formira niske sivkaste ili zelene jastučiće. U kasno proljeće i ljeti okiti se brojnim cvjetovima. Uzgaja se na punom suncu, a preferira vapnenasta tla.

Pljuskavica (Hypericum sp.)

Za kamenjar je idealna vrsta H. polyphyllum, visine 15-ak cm, a koja obilno cvjeta od lipnja do kolovoza brojnim žutim cvjetovima.

Sunčanica (Helianthemum sp.)

Vrlo brzo ispuni prostor. Od travnja do lipnja cvjeta mnogobrojnim cvjetovima. Zahtjeva dobro drenirano tlo, koje nije kisele reakcije.

Ostale cvjetnice za kamenjar:

patuljasti zvjezdan (Aster dumosus), čupavčica (Mesembrianthemum), cecelj (Oxalis sp.), ukrasna tratinčica (Bellis perennis), pakujac (Aquilegia), kamenita trava (Alyssum saxatile), puzava sadarka (Gypsophila repens), encijan (Gentiana sp.) anemona (Anemone coronaria), tulipani (Tulipa sp.), narcise (Narcissus sp.), presličica (Muscari sp.) i dr.