Povrće na balkonu

Malo je onih sretnika koji žive u gradu, u kući pred kojom imaju vrt u kojem mogu uzgajati svoje povrće. Ako niste među njima, a uzgoj vlastitog povrća vam predstavljam izazov i zadovoljstvo, uz to imate i balkon ili terasu, uzgoj povrća u posudama sasvim je dobra alternativa uzgoju u vrtu. Jedini uvjet je da vam terasa ili balkon nisu u potpunom hladu, odnosno da imaju najmanje 6 sati punog sunca dnevno, u razdoblju između lipnja i rujna kada je proizvodnja najintenzivnija.

Uzgoj u posudama čak ima i svojih prednosti, jer je primjerice lakše odstranjivanje korova, tlo se u posudi brže zagrije nego vrtno tlo pa je i rast biljaka brži. Upravo zato danas mnogi i u vrtu rade uzdignute gredice što je u stvari neki način uzgoja u posudi.

Prije same sadnje promotrite vašu terasu i odredite najpovoljnije mjesto na kojem ćete smjestiti posude. Isplanirajte što bi ste željeli saditi pa napravite plan kako bi ste odredili potreban broj i veličinu posuda, odredite količinu supstrata koji će vam biti potreban, kao i vrste koje planirate posaditi.

Kako bi ste maksimalno iskoristili prostor, a terasu učinili zanimljivom, svakako posadite biljke koje rastu vertikalno, poput krastavaca, graška ili graha. Osigurajte za njih odgovarajuće potpornje.

Uzgojne posude

Mnogo je posuda koje mogu poslužiti za uzgoj povrća. To mogu biti velike cvjetne posude, različiti kontejneri, ali i posude koje ćete sami napraviti npr. od drvenih paleta. Bitno je da se radi o dovoljno čvrstim materijalima u kojima je uzgoj siguran. Nikako ne treba koristiti posude u kojima su bile skladištene opasne tekućine, poput boja, lakova  i sl.

Veličina uzgojne posude ovisna je i o vrsti koja se uzgaja. Tako su za uzgoj salate, rotkvice i drugog lisnatog povrća, potrebne pliće posude no za uzgoj rajčice, paprike ili patlidžana. Nedostatak je plićih posuda što će se ljeti supstrat vrlo brzo isušiti, pa je potrebno češće zapijevanje.

Iako izgledaju ljepše nego plastične, imajte na umu kako glinene posude preko stijenki brže gube vodu, pa kod sadnje u ovakvim posudama unutrašnjost obložite plastičnim materijalom. Izbjegavati treba i metalne i tamne posude, koje će privlačiti sunce pa će supstrat postati toliko zagrijan da će doći do oštećenja korijena. Ako ih ipak koristite, prefarbajte ih nekom svjetlijom bojom.

U posudama biljke možete sijati, primjerice rotkvicu, blitvu, krastavac ili tikvicu, a možete i saditi već uzgojene presadnice rajčice, paprike ili patlidžana.

Osnovni zahtjevi biljaka kod uzgoja u posudama

Svjetlo

Većina povrća zahtijeva najmanje 6 do 8 sati punog sunca dnevno, dok su neke sorte poput salate tolerantnije na sjenu. O ovome ovisi i raspored posuda

Temperatura

Ovisno o klimatu, biljke sadite u vrijeme kada bi ste ih sadili i na otvorenom, najčešće krajem travnja ili početkom svibnja.

Voda

Imajte na umu kako se tlo u posudama isušuje brže nego tlo u vrtu, pa je povrće u posudama potrebno češće zalijevati. U najtoplijem dijelu godine i po dva puta dnevno. Činite to rano ujutro i kasnije na večer, kada je isparavanje najmanje. Imate li na terasi dovod vode, svakako razmislite o kupovini sustava za navodnjavanje, koji možete programirati na paljenje u određenim vremenskim intervalima. Ovakve je sustave danas moguće kupiti za nekoliko desetaka eura.

Supstrat

Za sadnju povrća svakako koristite kvalitetne mješavine, nikako čisti treset koji kad se jednom presuši, teško ponovno prima vodu. U prodaji postoje i specijalne mješavine za uzgoj povrća, a možete i sami napraviti takvu ako pomiješate jednake dijelove supstrata za sadnju  i kvalitetnog vrtnog tla. Uvijek imajte spreman supstrat kojim ćete nadopuniti posudu nakon što se u njoj tlo slegne.

Gnojiva

Tijekom vegetacijske sezone, povrće je potrebno redovito prihranjivati. Nekoliko tjedana po sadnji, potrebna hranjiva će biljka crpsti iz supstrata, ali je nakon toga prihranjivanje obavezno. Najbolje je koristiti sporo opuštajuća gnojiva koja će biljkama osiguravati hranjiva kroz duže razdoblje, a svakako je dobro dodavati i organska gnojiva, poput stajskog gnoja. Površinu je dobro i malčirati nekim organskim materijalom, primjerice korom drveća, kompostom ili slično, a koji će spriječiti rast korova, smanjiti isparavanja vode iz tla, a u isto vrijeme i obogatiti tlo vrijednom organskom tvari.

Najbolje vrste za sadnju u posudama

Rajčica

Rajčica je ljubiteljica topline tako da će izvrsno uspijevati u posudi. Možete birati između brojnih sorti, pa će i na najmanjim balkonima biti mjesta za tzv. mini (cherry) rajčice. Odmah po sadnji svakako postavite potporanj uz koji ćete privezivati glavnu stabljiku.

Paprika

Paprika posađena u posudi, sigurno će imati odličan urod, ako se pridržavate svih uzgojnih pravila. Možete odabrati sorte krupnog ploda, ali i ljute papričice (čili, halapeno) čije su stabljike nižeg rasta.

Patlidžan

I patlidžan će često bolje roditi uzgajan u posudi nego u vrtu. Na balkonu će biti lakše pratiti i pojavnost štetnika, najčešće krumpirove zlatice koja u polju na patlidžanu često napravi velike štete. Kako neke sorte patlidžana imaju krupne, teške plodove, ipak birajte sorte manjih plodova.

Krastavac

Osigurate li mu dovoljno čvrst potporanj, od samo jedne biljke mogli bi ste imati dovoljno plodova za svoje potrebe. Kao potporanj je najbolje upotrijebiti mrežu po kojoj će krastavac zapletati svoje vitice.

Lisnato povrće

U posudi na balkonu je jednostavno uzgojiti i salatu, endiviju, rukolu, matovilac. Rukolu i matovilac posijte s početkom proljeća, a salatu i endiviju uzgajajte iz ranije uzgojenih presadnica. Tako će brže prispjeti za berbu. Rukolu ne čupajte, već škarama režite listove, jer se iz središta biljke stalno stvaraju novi listovi.

Rotkvica

Rotkvica spada u jedne od najjednostavnijih vrsta za uzgoj u posudi, koja čak ne mora biti niti previše duboka. Kako rotkvica korijen razvija pri površini, dubina posude od 20 cm je sasvim dovoljna. Možete ju sijati svakih nekoliko tjedana tijekom proljeća i jeseni, kako bi stalno mogli uživati u njoj.

Grah i grašak

Dvije vrste koje mogu u isto vrijeme biti izrazito dekorativne, a i korisne. Posijte po nekoliko zrna zajedno, a uz njih postavite kolac ili se zaigrajte postavljanjem špage u formi stošca, pa će nakon što prorastu biti i lijep ukras terase. Urod, pogotovo graha, sigurno ne bi trebao izostati.

Začinsko bilje

Osim što ćete imati uvijek na dohvat ruke svježeg začinskog bilja, njegovom sadnjom na balkonu pomoći ćete u smanjenju pojavnosti bolesti i štetnika na povrtnim vrstama, a neko začinsko bilje će pomoći i tjeranju komaraca.

Jagode

Jagode su izvrstan odabir za sadnju u posudama. Ako ih posadite dovoljno rijetko, vrlo brzo će se vriježama raširiti po svakom slobodnom kutku uzgojne posude. Možete ih saditi i vertikalno u, za to posebno napravljenim stupovima sa džepićima. Plodovi jagoda uzgajanih u posudi biti će čisti i bez mrljica zemlje koje se pojavljuju kod sadnje u vrtu, a i napad puževa koji se rado goste sočnim plodovima, kod ovako je uzgajanih jagoda lakše kontrolirati.