Zumbul

Zumbul je omiljena lukovičarka iz porodice Liliaceae. U jesen posađene, lukovice do proljeća potjeraju mesnate cvjetne stapke ispunjene brojnim cvjetovima intenzivnog mirisa. Osim na otvorenom, često se uzgajaju i kao lončanice. Tehnikom forsiranja lukovica procvjetat će već za Božić.

Na otvorenom se lukovice sade na dubinu od 8-12 cm, na razmak od 15 cm. Najljepše izgledaju kada su posađeni u skupinama, ili na gredici zajedno s ostalim lukovičastim vrstama. Cvjeta od ožujka do svibnja.

 

Boja cvijeta:  plava, ružičasta, ljubičasta, narančasta, krem žuta

Položaj i tlo: poželjno je lukovice saditi u humusom bogato, dobro drenirano tlo. Ukoliko se sade u teška tla, dobro je u rupu za sadnju dodati nešto pijeska. Najbolje uspijevaju na punom suncu ili u laganoj sjeni.

Zalijevanje: u proljeće zalijevajte obilno,  ljeti pustite da se tlo lagano zasuši.

Razmnožavanje: lukovicama u jesen. Ako lukovice ostaju u zemlji nakon cvatnje, same se razmnožavaju, ali je tada cvatnja sljedećih godina nešto slabija.

Primjena: za gredice, kamenjare, za uzgoj u posudama, za rez.

Napomena: nakon što zumbuli ocvatu, odrežite cvjetnu stapku, a listove ostavite sve dok ne požute. Ukoliko lukovice vadite iz tla nakon sadnje, do ponovne ih sadnje pohranite u suhi treset i držite na temperaturi od 6-10 stupnjeva.