travnjak

Travnjak bez korova

Svakom tko želi lijep i njegovan travnjak,  veliku muku sigurno zadaju korovi koji se šire nevjerojatnom brzinom. Mogu biti jednogodišnji, dvogodišnji i višegodišnji. Češće se javljaju na travnjacima koji su nedovoljno ili nikako gnojeni, budući su korovi manje zahtjevni u pogledu hranjiva.

 

Maslačak je jedan od najčešćih korova na travnjaku. Kako ima snažan korijen teško ga je suzbiti čupanjem. Uz to, kada cvijet maslačka dozrije, iz njega se razvije na tisuće sjemenki koje vjetar lako raširi po površini. Jedan od načina kako se riješiti maslačka jest njegovo uklanjanje dok biljka još nije razvila duboko korijenje.

Uz maslačak, čest i vrlo invazivan neprijatelj travnjaka je i bijela djetelina (Trifolium repens) koja je sastavni dio nekih travnih mješavina. No vrlo često se toliko razraste da u potpunosti zaguši ostalu travu. Štetna je i puzava dobričica (Glechoma hederacea), ali i brojne druge vrste, primjerice pirika itd.

Prisutnost korova naročito je izražena u sušnijim klimatima, kao i na onim travnjacima koji se nedovoljno zalijevaju.

Suzbijanje korova

Jedan od načina da se smanji njihov broj je intenzivna košnja. Međutim, ova operacija ima i nedostatke, jer intenzivni rez oslabljuje i uzgajane vrste.

Korove treba čupati čim se primijete, a nikako ne treba čekati da travnjak bude potpuno zagađen njima. Na taj će način travnjak uvijek biti čist, a svi radovi oko njegova održavanja olakšani. Guljenje korova je idealno obavljati ljeti, na prethodno navlaženim terenima, kako bi pri čupanju odstranili i cijeli korijen, a ne samo nadzemni dio biljke.

Herbicide treba primijeniti samo u krajnjoj nuždi. Pri tom treba birati selektivne herbicide koji će uništiti korov, a ne plemenite trave. Ako se odlučujete za primjenu herbicida, onda barem jedan  tjedan travnjak nemojte kositi, a kako bi korovi imali dovoljno lisne mase preko koje će herbicid djelovati.