Biljke koje odbijaju komarce

Kada promišljamo o budućem izgledu vrta, uvijek vodimo računa o obliku gredica, položaju staza i terase na kojoj ćemo sjediti, biljnim vrstama koje će bojama i oblicima odgovarati našim viđenjima budućeg izgleda vrta. No kod odabira biljnih vrsta dobro je posvetiti pažnju i onima koje će nas barem djelomično riješiti dosadnih komaraca zbog kojih boravak u vrtu često i ne bude tako ugodan.

Većina biljaka koje odbijaju insekte čine to svojim prirodnim mirisima, koji drže dosadne komarce podalje, a u isto vrijeme i cijeli vrt obogaćuju prekrasnim mirisima. Ako niste pobornik kemije, izbjegavate korištenje sintetskih repelenata u vidu sprejeva ili tinjajućih spirali, posadite blizu mjesta za sjedenje neke od biljaka koje vam predlažemo.

Lavanda

Lavanda je jedan od pionira u borbi protiv različitih insekata, tako i dosadnih komaraca. Vjerojatno ste i sami primijetili kako lavandu nikada ne napadaju lisne uši, čest štetnik na mnogim vrstama. Razlog tomu su eterična ulja koja se nalaze u gotovo svim biljnim dijelovima, najviše u cvjetovima. Zato se ne libite posaditi nekoliko grmova lavande u svom vrtu. Neke niže sorte pogodne su i za uzgoj u ukrasnim posudama.

Ružmarin

Još jedno izvrsno sredstvo protiv komaraca je ružmarin. Ružmarin je svima dobro poznata biljka, a njegov miris tjera komarce, ali i štetnike povrća poput kupusnog moljca ili mrkvine muhe. Ružmarin se odlično oblikuje rezidbom pa s njim ne biste trebali imati problema kod sadnje čak i malom vrtu. Ružmarin ćete moći koristiti i kao dodatak kod pripreme različitih jela.

Kadulja

Kadulja je vrsta aromatičnih listova, koja će također otjerati komarce, pogotovo ako nekoliko grančica ubacite u vatru kod pripreme roštilja npr. Sušenu kadulju iskoristite za pripremu čaja.

Bosiljak

Bosiljak je još jedna vrsta koja ima široku primjenu i u kulinarstvu, kozmetologiji. Njegov mirisi, ugodan ljudima, štetnici pa tako i komarci jednostavno ne podnose. Bosiljak voli puno sunca i vlažna tla, pa za njega birajte upravo takvo mjesto u svom vrtu. Može se saditi na gredici ili u ukrasnim posudama.

Metvica

Metvica je izvrsna biljka koja će tjerati komarce, muhe, čak i mrave. Ako ju uzgajate na gredici, za kratko vrijeme može postati invazivna. Zato ju i na gredici posadite zajedno s posudom kako bi kontrolirali njen rast. Metvicu možete uzgajati i u posudi na balkonu. Osim što će tjerati štetočine, metvicu možete i koristiti na način da svježe listove dodate vodi i tako ju aromatizirate ili da osušene listove koristite za ukusan čaj.

Mačja metvica

Mačja metvica odličan je repelent protiv komaraca. Jednostavna je za uzgoj. Jedino o čemu trebate paziti kod njene sadnje jest da se, baš poput obične metvice, previše ne razraste po površini. Lako se širi pa može zagušiti sve biljke na površini na kojoj je posađena. Zato ograničujte njen rast redovitim čupanjem.

Kadifica

Kadifica je još jedna vrsta koja će svojim mirisom odbijati komarce. Radi se o jednogodišnjoj vrsti koju je vrlo jednostavno uzgojiti iz sjemena. Možete ih posaditi u posudi na terasi, ili na gredici uz prostor za sjedenje. Korisna je i u povrtnjaku jer odbija mnoge štetnike, poput lisnih ušiju, tripsa, bijele mušice. Također, svojim mirisom privlači puževe koje je onda lako pokupiti i uništiti.

Limunska trava

Limunska trava ili citronela, najčešće je korišteni prirodni sastojak u repelentima koje koristimo protiv komaraca. Limunska trava, poput svih ostalih trava tvori gusti busen koji lijepo izgleda u prostoru. U toplijim područjima posadite ju direktno na gredici, dok je u hladnom klimatu posadite u velike žardinjere koje ćete tijekom zime unijeti u zatvoreno.

Mirisna pelargonija (citronela)

Mirisna pelargonije također je popularna biljka koja tjera komarce. Njen miris podsjeća na miris limuna, sličan mirisu limunske trave. Osim komaraca, tjera i brojne druge štetnike. Uspijevat će gotovo u svakom tipu tla, no ipak najviše voli sunčane položaje.

Mirisna kunica (Ageratum)

Ova atraktivna jednogodišnja vrsta, ranije se češće koristila za sadnju na gredicama. Može se koristiti i za sadnju u posudama. Cvijet mirisne kunice sadrži spoj kumarin koji će odbijati komarce. Ali pripazite i na kućne ljubimce, kojima kumarin može biti toksičan, ako ga progutaju.

 

 

Kako smanjiti brojnost komaraca?

Osim uzgoja gore navedenih biljaka, svakako trebate provoditi mjere kojima ćete smanjiti brojnost komaraca u svom vrtu. Prije svega potrebno je spriječiti nakupljanje vode u podlošcima, odbačenim posudama ili različitim predmetima i površinama na kojima se nakuplja voda. Imate li u vrtu jezerce, svakako razmislite o kupovini sredstava koja sprječavaju razvoj ličinki komaraca. Birajte ona koja su na prirodnoj osnovi.