paprat

Paprati u stanu

Rijetki su oni koji u svom stanu ne bi poželjeli imati pokoju paprat, krasoticu prekrasnih listova. Iako se mnogima čini jednostavnom za uzgoj, smještena na nepovoljnom mjestu, uz neodgovarajuću njegu brzo će pokazati znakove propadanja.

Među papratima ima vrsta koje će tolerirati slabu osvijetljenost, dok će drugima odgovarati toplina i visoka vlažnost zraka. Postoje i one koje su idealne uvjete našle u hladnijim, negrijanim prostorima.

Paprati u prirodi rastu u tropskim šumama, a s pravom ih možemo smatrati živim fosilima, budući potječu još iz vremena dinosaura.

papratOd brojnih vrsta, u našim je domovima najčešća nefrolepis ili ljestvičasta paprat. Ime potječe od grčkih riječi nephros – bubreg i lepis – ljuska, što sugerira na izgled svake pojedine liske na dugačkim lisnim peteljkama.

Ovu vrstu odlikuju gusti, svijetlozeleni listovi dužine oko 75 centimetara. Od osnovne vrste dobiveni su brojni kultivari različitih oblika liski.

Nefrolepis, ali i većina drugih paprati dobro uspijeva na svijetlom do polu-sjenovitom mjestu bez velikih oscilacija u temperaturi. Zimska se temperatura nikada ne bi smjela spustiti ispod 18 stupnjeva celzijusa.
Osigurajte dobar propusni supstrat, bogat hranjivima, a prihranjujte jednom u dva tjedna tekućim hranjivima za lisnate lončanice.

Kako nefrolepis ne podnosi suh zrak, redovito orošavajte listove, a biljku držite podalje od propuha.
Uslijed neadekvatne brige najčešće dolazi do sušenja i opadanja listova. Uzroke treba tražiti u suhom supstratu, najčešće u kombinaciji sa suhim zrakom. Prva pomoć se sastoji u uranjanju posude u drugu posudu s vodom i prskanju listova. Ne pomogne li, podrežite osušene liske, ali sa orošavanjem nastavite i dalje.

Paprati su do prije stotinjak godina bile neizostavni element velikih salona i hotelskih predvorja. I danas je paprat najljepša ukoliko je smještena kao centralna biljka nekog prostora, bilo u visećoj košari, prostranom prozoru, ili na uzvišenom postolju.

Manji se primjerci mogu kombinirati zajedno s cvjetnicama i ostalim nižim biljem, ali uvijek onim kojima su stanišni uvjeti jednaki onima kao u paprati.