ambalaža posadi sam

Ambalažu iz kućanstva iskoristite u vrtu

Svi oni koji za sebe vole reći kako su ekološki osviješteni već godinama brižno razvrstavaju plastične i staklene boce, papir i drugi materijal koji se da reciklirati.

Mnogo je onih koji su se posljednjih godina osvijestili pa u želji da pomognu našem planetu, izbjegavaju koristiti plastičnu ambalažu, redovito recikliraju i mnogim, već iskorištenim stvarima iz kućanstva, pronalaze novu namjenu. Osim plastičnih i staklenih boca i novinskog papira u našem se kućanstvu nađe još mnogo ambalaže koja se uz malo maštovitosti može dobro iskoristiti za uzgoj bilja.

Evo na koje sve načine možete “pametno” iskoristiti ambalažu, koja bi sigurno završila na otpadu. Nabrojat ćemo i predložiti način iskorištenja samo neke od ambalaže s kojom se svaki dan susrećemo.

  • Tetrapak od mlijeka, sokova
  • Čašice od jogurta
  • Kartoni od jaja
  • Staklenke
  • Plastične boce
  • Razne kutijice od margarina i drugih namaza

Tetrapak

Ambalažu tetrapakVjerojatno se pitate gdje bi vam to mogao poslužiti tetrapak. I, doduše rijetki će se odlučiti za sadnju neke omiljene biljke u prazan tetrapak od mlijeka. No zato, svi oni koji su skloni razmnožavanju nekih vrsta drveća ili grmlja mogu tetrapak iskoristiti kao savršenu zamjenu za plastičnu teglicu. Kako je tetrapak izrađen od nekoliko slojeva otpornih na vlagu u njemu će biljka moći ostati sve dok se potpuno ne razvije i dok ju ne odlučite presaditi na stalno mjesto u vrtu ili pokloniti nekom.

Čašice od jogurta

Ambalaža čašica jogurtaPlastične čašice već su standardno sredstvo kod sjetve ili pikiranja mnogih kultura. Naročito povrtnih, primjerice rajčice, krastavca, tikvice. Toliko su čvrste da ćete ih moći koristiti i tijekom nekoliko godina. Bilo da direktno u njih vršite sjetvu (tikvica, krastavac) ili u njih vršite pikiranje mladih biljčica (rajčica) poslužit će kao izvrstan lonac do presađivanja na stalno mjesto. Nakon što ih iskoristite, zbrinite ih na odgovarajući način.

Kartoni od jaja

ambalaža kartoni od jajaKartoni u kojima se na našim trgovinama i tržnicama prodaju jaja mogu poslužiti kao izvrsni medij za sjetvu mnogih kultura. Iako su rađeni od prešanog papira, ipak se neće tako brzo raspasti. Kada biljčice dobro porastu i dođe vrijeme za njihovo presađivanje jednostavno ih izvadite štapićem ili ih u zemlju posadite zajedno s kartonom. Za kratko vrijeme će se karton u tlu raspasti.

 

Staklenke i plastične boce

Staklenke i plastične boceNa pola odrezane plastične boce kao i staklenke u vrtu će nam poslužiti kao izvrstan zaštitni pokrov. Bilo kao zaštita od zime u hladnom razdoblju ili pak kao mini staklenik u vrijeme sjetve odnosno sadnje.
Vjerojatno je svima poznato kako će se reznica ruže prekrivena ovakvim pokrovom znatno brže ukorijeniti od one koja je bez pokrova.
Naime, pod staklom odnosno plastikom stvaraju se povoljniji mikroklimatski uvjeti (temperatura, vlaga), a što sve djeluje na kvalitetnije i brže ukorjenjivanje.