posadi sam

Kvalitetan supstrat – garancija uspješnog uzgoja

Iako je danas s razvojem novih tehnologija, komercijalni uzgoj povrća i cvijeća baziran na uzgoju u tzv. inertnim supstratima (kamena vuna npr.), u kućnom uzgoju ukrasnog bilja, supstrati su i danas nezamjenjivi.

Početak proljeća vrijeme je intenzivne sjetve, odnosno sadnje ukrasnog bilja. Specijalizirane trgovine poljoprivrednim materijalom, ali i trgovine «iz susjedstva» nude razne vrste supstrata. U tom šarenilu, često ni sami ne znamo koji supstrat odabrati. Najgore prolaze oni koji privučeni niskom cijenom kupuju supstrate koji, kasnije će se pokazati, i nisu baš najbolji izbor.

Većina supstrata kao osnovu sadrži treset, kojem su dodana određena mikro i makro hranjiva, posebni dodatci za olakšano primanje i otpuštanje vode, te određeni dodatci za poboljšanje strukture. Svaki od supstrata ima i određenu višu ili manju pH vrijednost, koja ga čini pogodnim za uzgoj određenih vrsta.

Razlikujemo bijeli i crni treset koji su u određenim omjerima osnova svakog supstrata. Bijeli se treset vadi iz gornjih slojeva tresetišta, a ima svjetlo smeđu do zlatno žutu boju. Ima visok kapacitet za vodu i zrak.

Crni se treset vadi iz donjih slojeva tresetišta. Ima crno – smeđu do crnu boju, te visok kapacitet za vodu.

Čisti je treset siromašan hranjivima, pa mu je potrebno dodati određene količine mineralnih gnojiva, kako bi biljke imale dovoljne količine hranjiva, barem za početni rast.
Specijalizirani supstrati na bazi treseta namijenjeni uzgoju raznih kultura utječu na bolji prirast biljaka, kao i na njihovo brže ožiljavanje.

Izbor supstrata

Danas gotovo svi proizvođači supstrata u svojoj ponudi imaju posebno pripremljene supstrate pogodne uzgoju određenih biljnih vrsta, odnosno za uzgoj biljaka u pojedinim fazama rasta.

Supstrati za sjetvu

Posebni supstrati za sjetvu osiguravaju optimum klijanja i nicanja, te je time osiguran uspjeh u početnoj fazi rasta biljke. Kako su u trenutku nicanja, biljke najosjetljivije to je jasno zašto je potrebno upotrijebiti najkvalitetniji supstrat.

Ovaj supstrat mješavina je crnog i bijelog treseta sa visokim sadržajem humusa. Kako bi se omogućilo nesmetano klijanje i nicanje biljčica, posebnim postupcima prosijavanja iz ovih su supstrata uklonjena sva suvišna vlakna i krupniji dijelovi.

Ovim su supstratima dodane i određene količine mikro i makrohranjiva potrebne za početni razvoj biljke.

Sadrži i poseban dodatak koji omogućuje bolje upijanje vode.

Supstrati za sadnju

Ovi se supstrati koriste za presađivanje mladih biljčica u pojedinačne lončiće, ili za presađivanje već odraslih biljaka. I ovi su supstrati mješavina bijelog i crnog treseta, a dodana su i sva potrebna mikro i makrohranjiva. Ovisno o uzgajanoj vrsti moguće je izabrati i neki od specijaliziranih supstrata kao npr. supstrat za pelargonije, petunije. Postoje i supstrati za uzgoj biljaka koje preferiraju kisela tla, kao npr. rododendrone, kamelije, vrijesak i sl. Ovi supstrati imaju niži pH (oko 4,5) te su pogodni za uzgoj navedenih biljaka.

Vodeći svjetski proizvođači svake godine na tržište izbace pokoji novi supstrat, namijenjen uzgoju određene biljne vrste. U svojim laboratorijima provode istraživanja kojima je cilj utvrditi idealan omjer svake pojedine komponente supstrata, a sve kako bi uzgajanim biljkama pružili što bolje uvjete za rast i razvoj.

Kako kod kuće pripremiti kvalitetan supstrat?

vrtno tloIako je uvijek uputno kupovati već pripremljene supstrate, to ponekad može iziskivati znatna materijalna sredstva, pogotovo onima koji na svojoj terasi imaju velik broj lončanica.

Kod sadnje i presađivanja biljaka mnogi koriste vrtnu zemlju, što nije preporučljivo, budući su u vrtnoj zemlji prisutni brojni štetnici i sjemenje korova. Uz to je i najčešće teška te nije prikladna za sadnju lončanica.
No miješanjem vrtne zemlje sa tresetom i pijeskom možemo dobiti dobar supstrat za sadnju, pogotovo vanjskih lončanica.

Supstrat za sjetvu pripremite miješanjem 2 dijela vrtne zemlje, 1 dijela treseta i 1 dijela pijeska. Na svakih ovako pripremljenih 10 kg supstrata dodaje se 10 g vapna. Dobiveni supstrat poželjno je prosijati kako bi se iz njega odstranili svi krupniji dijelovi, a koji bi mogli ometati nicanje sjemena.

Supstrat za sadnju priprema se od 7 dijelova vrtne zemlje, 3 dijela treseta i 2 dijela pijeska. Umjesto pijeska supstratu se može dodati i perlit, koji je znatno lakši od pijeska.

Kako će zasađene biljke u tegli ostati barem do slijedeće godine i novog presađivanja, supstratu je potrebno primiješati i hranjiva koja će zadovoljiti osnovne potrebe biljke. Dodaje se na svakih 20 kg supstrata 25 g koštanog brašna, 25 g superfosfata i 10 g kalija. Preporučljivo je dodati i 10 g vapna.

Kako tlo u kojem se reznice ožiljavaju treba biti rahlo i propusno, to se ovaj supstrat pravi od 1 dijela vrtne zemlje, 2 dijela treseta i 1 dijela pijeska ili perlita.

Sterilizacija supstrata

Na gore opisani način pripremljene supstrate dobro je prije uporabe sterilizirati. To se postiže tretiranjem toplinom (vodenom parom) ili tretiranjem kemijskim sredstvima. Kako je za sterilizaciju vodenom parom nužno osigurati specijalne strojeve, to je jednostavniji način sterilizacija kemijskim sredstvima (formalinom).

Razrijeđenim sredstvom u zadanoj koncentraciji tretiramo supstrat, koji je za upotrebu spreman mjesec dana nakon primjene sredstva. Za sterilizaciju malih količina pripremljenih supstrata, odnosno onih u koje smo sijali prošlih godina, najjednostavniji je način sterilizacija toplinom u pećnici.

Sterilizacija supstrata u “kućnoj radinosti”

Za ovaj postupak trebat će vam metalna posuda, aluminijska folija i termometar. U posudu stavite sloj od oko 10 centimetara supstrata. Navlažite ga prskalicom. Posudu prekrijte aluminijskom folijom pazeći da je dobro prekrivena sa svih strana. U sredinu zabodite termometar koji će podnijeti visoku temperaturu. Posudu stavite u ugrijanu pećnicu. Kada termometar pokaže temperaturu supstrata između 82 i 93 stupnja C, ostavite supstrat u peći još oko pola sata. Nakon toga posudu izvadite, i ostavite da se hladi 24 sata. Nakon toga možete ga koristiti.