posadi sam

Lisne uši

Iz godine u godinu trud mnogih vrtlara upropaste malena stvorenja koja se u velikom broju nasele na brojne biljne vrste koje na taj način izgube svoju dekorativnu funkciju. Između mnogih štetnika, lisne uši su jedni od češćih.

Radi se o malenim kukcima, lagano izduženog tijela s tri para nogu. Različiti su u boji koja je ovisna o vrsti, stadiju razvoja te o biljci hraniteljici. Tako imamo ušiju koje su zelene, žućkasto – zelene, crne, zeleno – crne, ružičaste i drugih boja.

Uši prezimljuju na biljci domaćinu, odakle s porastom temperatura u proljeće lete na druge biljke. Nekoliko je najčešćih uši, primjerice Zelena breskvina uš (Myzus persicae), ružina lisna uš (Macrosiphum rosae), oleandrova lisna uš (Aphis nerii) i dr.

Redovitom kontrolom spriječite štete

lisne uši
Kolonije lisnih ušiju na hibiskusu

Ono što im je svima zajedničko jest da napadnutoj biljci sišu biljne sokove, pri čemu su najugroženiji najnježniji dijelovi biljke, primjerice mladi izboji, cvjetni pupovi i sl. Napadnute biljke zaostaju u rastu, dolazi do deformacije izboja i kovrčanja listova.

Lisne uši obilno luče mednu rosu koja kapa po listovima, koji postaju sjajni i ljepljivi, a ubrzo se na njih naseljavaju gljive čađavice. Ubrzo cijeli list pocrni, a zatim i otpadne.

Potrebno je redovito kontrolirati biljke, posebno naličje mladih listova na kojima se mogu nalaziti i cijele kolonije uši, te po uočenoj pojavi krenuti u njihovo suzbijanje. U praćenju pojavnosti, a i u smanjenju njihova broja mogu pomoći žute ljepljive ploče, na koje se uši zalijepe.

U početnim fazama zaraze također mogu poslužiti biljni preparati, no ako se zaraza ne obuzda na vrijeme, rješenje će biti u primjeni nekog od insekticida.

bubamara
Božja ovčica – bubamara

Ipak, pri tom budite oprezni jer se uz štetne lisne uši vrlo često nalaze i korisni organizmi koji se njima hrane, poput bubamare – božje ovčice, osolikih muha, uholaža.

Ako se ipak odlučite na primjenu kemijskog sredstva, posavjetujte se sa stručnjakom u poljoprivrednoj ljekarni, a pri primjeni se strogo pridržavajte datih uputa.