Sobno bilje

Sobno bilje i grijanje

Iako će mnogi pomisliti kako u zimskim danima sobnom bilju odgovara toplina, istina je sasvim drugačija. Previsoke temperature i suh zrak za sobno bilje mogu biti faktor potpunog uništenja

Većina sobnog bilja koje danas uzgajamo, potječe iz vlažnih i toplih tropskih područja, pa im je takve stanišne uvjete potrebno osigurati i u našem domu. Često je to teško, pogotovo zimi, kada je zbog grijanja u dnevnim prostorima zrak uglavnom suh, a veliki problem predstavljaju i oscilacije između dnevnih i noćnih temperatura. Idealna temperatura prostora u kojem su smještene sobne biljke trebala bi biti između 15 i 18 stupnjeva C, no naš osjećaj ugode traži nešto više temperature. Zato je potrebno na pravi način razmjestiti biljke u prostoru, a i sam njihov odabir trebamo prilagoditi uvjetima doma.

Biljke otporne na suh zrak

U ovu skupinu pripadaju različite vrste iz skupine bromelija, primjerice ananas, guzmanija ili ehmeja. Odlično će se u takvim uvjetima ponašati i jedarce (spatifilum), filodendron, difenbahija ili sablja, biljka koja se ponovno vraća u modu.

U uvjetima suhog zraka i visokih temperatura vrlo brzo će propasti fikus benjamin, fikus lirata, anturij, sobna jela (Araucaria). Ovakvi uvjeti ne odgovaraju niti sobnoj ciklami, azaleji, zimskoj trešnji, ali ni božićnoj zvijezdi.

Kako pomoći biljkama?

Prije svega držite ih podalje od grijaćih tijela, a različitim metodama omogućite da barem zrak uokolo njih bude što vlažniji. Preporuka je da biljke u prostoru držite  u skupinama, budući se među njima zadržava više zračne vlage koja isparava iz supstrata.

Također, redovito orošavajte biljke prskalicama koje tvore finu vodenu maglicu. Koristite za to kišnicu, ili barem vodu koja je preko noći odstajala u posudi. U takvoj se nataložio kamenac, koji bi inače završio na listovima biljaka.

Drugi način je da u podložak stavite sloj kamenčića, a na njih teglu s biljkom. U podložak ulijte vodu. Na ovaj način sprječavate stalan kontakt korijena s vodom, uz istovremeno isparavanje vode iz podloška.

Dobro je i teglu s biljkom postaviti u veći ukrasni lonac, a prostor između njih ispuniti tresetom ili mahovinom. Povremenim vlaženjem treseta dolazit će do stalnog isparavanja što će zrak uokolo biljaka činiti vlažnim.