Vrtlarski radovi u studenom

RADOVI NA OTVORENOM

POVRTNJAK

KONTINENTALNO PODRUČJE

Sadi se: ozima salata

MEDITERANSKO PODRUČJE

Sije se: matovilac, špinat, peršin, bob, mrkva, ozima salata, grašak

Sadi se: češnjak, luk iz lučice, ozima salata, luk srebrenac

RADOVI U POVRTNJAKU

 • obrada tla za sjetvu i sadnju sljedeće godine
 • duboka jesenska obrada uz gnojidbu organskim gnojivima
 • pravljenje trapova za spremanje povrća
 • zaštita od mraza

UKRASNI VRT

 • Kako i samo ime mjeseca kaže, studen se već dobrano uvukla posvuda. Ili možda čak i nije:) Ako još uvijek niste, sada je vrijeme da nagrnete ruže, a kako bi spriječili njihovo smrzavanje. Osim od mraza, ruže je važno zaštititi i od zimskog sunca, koje može toliko zagrijati i na ruže izmamiti pupove, a koji bi lako stradali od kasnijeg mraza. Prekrijte ih stoga granama crnogorice, suhim lišćem ili slamom.
 • U umjerenom klimatu još uvijek možete saditi lukovice vrsta proljetne cvatnje, a sadnju ukrasnog drveća i grmlja svugdje gdje tlo nije smrzlo.
 • Jesen je idealno vrijeme za dijeljenje većine trajnica. Poželjno je starije primjerke, s vremena na vrijeme pomladiti dijeljenjem. Učinite to tako što ćete lopatom iz tla izvaditi cijelu biljku, a zatim ju nožem razdijeliti na više dijelova, pazeći pri tom da svaki dio ima dio dobro razvijenog korijenja.
 • Kako ne bi stradali od udara vjetrova, stablašice i više grmlje, naročito ako je novo posađeno privežite uz kolac ili kakav drugi potporanj.
 • U hladnom je razdoblju busene ukrasnih trava dobro povezati špagom. Naime, iako u busenu ima mnogo obamrlih vlati, nemojte ih orezivati već ih sve zajedno zavežite u snop. Biti će dobra zaštita mladim vlatima u središtu busena.
 • Imate li u vrtu jezerce, iz njega uklonite otpalo lišće i druge biljne ostatke, kako bi spriječili njihovo truljenje.
 • Ne zaboravite, kako nije nužno da tijekom zime vaši balkoni i terase izgledaju golo i neprivlačno. Lonce i posude ispunite vrstama koje zimi izgledaju sjajno. Jednom posađene, neće zahtijevati toliku brigu kao ljetnice, no ipak ih s vremena na vrijeme pregledajte, a i redovito zalijte, naročito ako je vrijeme bez oborina.
 • Košnja travnjaka u većini je krajeva završila krajem listopada, no u našem priobalju, gdje zima još uvijek nije pokazala svoje zube i tijekom studenog će možda biti potrebna još jedna košnja. Imajte pri tom na umu, kako vlati trave zimi ne bi smjele biti kraće od 4, ali niti duže od 6 centimetara
 • I nadalje nastavite s pripremom tla za sjetvu i sadnju sljedeće godine.
 • Živite li u hladnijem klimatu, biljke u loncima zaštite od nadolazećeg mraza, a one osjetljive poput oleandra i lovora premjestite u zatvoreno. Ako lonci u kojima su posađeni nisu preteški, vani ih možete iznijeti kad god je vrijeme povoljno, a temperature iznad nule.
 • Podrume i staklenike u koje ste na prezimljavanje spremili lonce sa ukrasnim biljem, za toplijih dana prozračujte. Na taj ćete način spriječiti razvoj gljivičnih bolesti.
 • Teglice i druge posude u kojima je tijekom ljeta bilo zasađeno bilje dobro isperite vodom kojoj ste dodali nekoliko kapi sredstva za pranje posuđa. Glinene lonce izribajte četkom i ostavite ih neko vrijeme da se dobro posuše, te potom spremite na suho mjesto.
 • Pospremljene lukovice s vremena na vrijeme pregledajte, kako bi uočili one koje možda trunu. Takvima nije mjesto s ostalima, te ih na vrijeme uklonite.

SOBNO BILJE

Zimsko mirovanje

Vrlo je važno osigurati dobre uvjete prezimljivanja bilja. Tako bi za većinu vrsta taj prostor trebao biti što svjetliji i sa optimalnim temperaturama. Pri tome mnogi griješe kada biljke postavljaju u grijane prostorije. Kako bi i sljedeće godine bile jednake lijepe i zdrave, te kako bi ponovno cvjetale, a neke i donosile plod, nužno je da prođu potreban period zimskog mirovanja, kada se njihove funkcije svode na minimum. Tako bi za većinu vrsta temperatura prezimljivanja trebala biti nešto ispod 10 stupnjeva C, a za većinu mediteranskih vrsta treba ju održavati na nekih 5 stupnjeva C.

U zimskim mjesecima kada dani postaju sve kraći, mnoge biljne vrste pate od nedostatka svjetla. Zato, ako ste u mogućnosti, biljke postavite što je moguće bliže prozorima, kako bi se povećala količina svjetla koja dopire do listova. Iako je hladno i možda vam se ne da, ipak redovito perite prozore. Naime, dokazano je kako na staklima nakupljena prašina umanjuje intenzitet svjetla za 10%.

U skladu s prethodno navedenim, tijekom zime onim vrstama koje ulaze u razdoblje mirovanja, potrebno je obustaviti bilo kakvo prihranjivanje, a zalijevanje svesti na minimum. Biljke zalijevamo tek toliko da supstrat bude tek blago vlažan. Ipak ne zaboravite sa njihovih listova povremeno obrisati prašinu koja se tijekom zime lako nagomila.

Prihranjivanje

S druge pak strane, onim vrstama kojima je i zima vrijeme aktivnog rasta i cvatnje, potrebno je i nadalje pružati potpunu njegu. Tako je lončanice zimske cvatnje potrebno redovito zalijevati i prihranjivati, a ako su smještene u grijanim prostorijama, dobro je i povremeno orositi im listove finim mlazom.

Ono na što tijekom zime nikako ne smijete zaboraviti, jest redovita kontrola bilja na prisutnost bolesti i štetnika. Pogotovo ako je bilje smješteno na toplijem mjestu gdje uz povećanu zračnu vlažnost vladaju idealni uvjeti za širenje štetočina. Zato čim primijetite njihovu pojavu reagirajte.

Neke je vrste lončanica moguće razmnožavati tijekom cijele godine. Jedna je od njih i kalanhoja. Neke sorte ove ukrasne cvjetnice na rubovima listova stvaraju male biljčice koje već imaju dobro razvijene korjenčiće. Potrebno je pažljivo ove male biljčice odvojiti od lista te ih posaditi u fin supstrat. Za samo tjedan – dva mlade će se biljke ukorijeniti i krenuti s rastom.

Nastavite sa svakodnevnim prekrivanjem božićne zvijezde kartonskom kutijom ili neprozirnom vrećicom, tijekom 12 sati kako bi se do Božića stigli razviti atraktivni pricvjetni listovi (brakteje).