Ruže

Sve o sadnji i njezi ruža

Svi oni koji imalo drže do izgleda svog vrta, u njemu imaju posađenu barem pokoju ružu. Kako bi ruže u proljeće i ljeto redovito i obilno cvjetale, potrebno ih je redovito održavati tijekom cijele godine. S nekoliko korisnih savjeta ćemo vam pomoći oko proljetne sadnje i njege ruža.

Koji tip ruže odabrati?

Čajevke

Ruže iz skupine čajevki vjerojatno su jedne od najpopularnijih. Nastale su u Francuskoj prije više od 140 godina, zahvaljujući u prvom redu Francuskom vrtlaru Guillotu koji je križao kinesku ružu čajevku s tada poznatom ružom sorte “Remontant”. Dobivenu novu sortu nazvao je «La France».

Dobivena sorta odlikovala se neobično lijepim, velikim cvjetovima, sjajnim lišćem i dugotrajnom cvatnjom.

Od tada pa do danas stalnim oplemenjivačkim radom dobivene su brojne nove sorte raznih boja. Ono što ih čini posebnima jesu prekrasni cvjetovi na dugim, uspravnim stapkama, što ih svrstava na prvo mjesto među rezanim cvijećem.

Narastu od 60-100 centimetara

Floribunde

Floribunda je vrsta ruže, koju odlikuje dugotrajna cvatnja, cvjetovima koji dolaze pojedinačno u gustim kiticama. Njeno je glavno obilježje neprekidna cvatnja tijekom cijelog ljeta i jeseni, te dobra podnošljivost hladnoće.Ruže

Prve su floribunde nastale još 1875. godine, zahvaljujući opet francuskom uzgajivaču Guillotu, a nastale su križanjem nekih sorti ruža. U nekim ćete priručnicima ovaj tip ruže pronaći pod nazivom polijante. Floribunde narastu od 40 – 100 centimetara, ovisno o sorti, a dolaze u velikoj paleti boja.

Otpornije su na napad bolesti i štetnika od ostalih ruža. Idealne su za sadnju na gredice, cvjetne posude, a neke se sorte mogu upotrijebiti i za niske živice. Jedini nedostatak je taj što neke sorte nemaju tako intenzivan miris, kao primjerice čajevke. Kao i sve ruže, tako i floribunde vole sunčana i prozračna mjesta, a blaga podnevna zasjena biti će dobrodošla. Trajno sjenovite položaje treba izbjegavati.

Penjačice

Ima li ljepšeg mjesta za sjedenje od terase natkrivene pergolom uz koju se uzdiže ruža penjačica. Na takvom mjestu ćemo osim okruženi lijepim cvjetovima, uživati i u njihovu osebujnom mirisu.

Ruže ruža penjačicaU stvari, u botaničkom smislu ove ruže ne bi ni mogli nazvati penjačicama, budući nemaju organe kojima se prihvaćaju površine, kao primjerice neke druge vrste.

Mogli bi ih svrstati u visoke grmolike ruže, kojima je potrebno «pomoći» da se prihvate uz podlogu.

Za uspješan uzgoj nužno je osigurati osunčano mjesto, idealno na jugoistočnoj ili jugozapadnoj strani, gdje će imati dovoljno topline, ali im ipak neće biti prevruće. Nije im mjesto ni tamo gdje će stalno biti izložene udarima vjetra.

Kako se penjačice za kratko vrijeme mogu vinuti do visine i od 10 metara, potrebno im je osigurati dovoljno snažan potporanj, koji će podnijeti njihovu težinu.
U vrtovima ih sadimo uz pergole, zidove, ograde, a posebno su lijepe ako se privijaju uz kakvo stablo.

Mini ruže

Kada su stigle u naše vrtne centre, 90.ih godina prošlog stoljeća bile su pravi hit, a zahvaljujući svojoj atraktivnosti ostale su to i do danas.

Njihovom pojavom omogućeno je svim onim zaljubljenicima u «kraljicu cvijeća» da iako nemaju vrt, u njihovoj ljepoti mogu uživati na balkonu. Dovoljna je samo jedna posuda u kojoj će ruža uspijevati dugi niz godina.

Narastu do maksimalnih 50 centimetara visine, a njihov zbijen, kompaktan rast, učinit će je idealnim ukrasom gredice. Zbog male visine, sade se dosta gusto, pa se na svaki metar kvadratni sadi 8 – 12 ruža.
Jedini im je nedostatak što su osjetljivije na napade štetnika i bolesti od svojih viših «rođakinja». Zato je mini ružama potrebno pružiti nešto više njege no drugim vrstama.

Odabir sadnice

Ruže sadnice ružaDanas je sadnice ruža moguće kupiti gotovo na svakom koraku, čak i u trgovinama mješovite robe. Mnogi se privučeni njihovom niskom cijenom odlučuju na njihovu kupnju, no ubrzo nakon sadnje shvate da bi se itekako isplatilo platiti koju kunu više, ali zato dobiti kvalitetnu sadnicu.

Na polici trgovina pronaći ćete balirane sadnice, koje u prodaju dolaze upakirane u prozirnu PVC foliju. Nepravilno uskladištene, uglavnom u grijanim prostorima vrlo brzo potjeraju mlade izbojke koji se nakon sadnje na otvoreno ili lako smrznu ili ih sprži sunce. Zato kod njihove kupovine budite posebno oprezni.

Prema kvaliteti, sadnice su ruža svrstane u dvije kategorije. Kvalitetniju, A klasu, odlikuju barem tri dobro razvijene grane, dok one, nešto lošije B klase, imaju najmanje dvije razvijene grane.

Priprema za sadnju

Možda u vrtu imate staru ružu koja posljednjih godina slabo cvate, i želite je zamijeniti novom. Planirate li to učiniti na istom mjestu na kojem je rasla stara, slijedi malo razočarenje. Naime, ruža nam svojim cvijetom i lijepim mirisom oplemenjuje životni prostor, no u isto vrijeme, otpuštajući neke štetne tvari u tlo «zagorčava» život drugim ružama i općenito biljkama iz porodice Rosaceae. Uz pomoć nematoda čine tlo nepovoljnim za sadnju ruža na istom mjestu, barem 5-10 godina nakon uklanjanja starog grma.

Zato prije kupovine sadnice pronađite drugi odgovarajući položaj na kojima će ruže imati optimalne uvjete za rast i razvoj.

Takve ćete im pružiti na svakom osunčanom i prozračnom mjestu, gdje je tlo rahlo i bogato humusom.

Nije li takvo, oplemenite ga dodavanjem komposta ili treseta kod laganih tala, odnosno pijeskom i kompostom kod teških, glinastih tala. Treset, osim što će poboljšati strukturu tla, u isto će ga vrijeme i blago zakiseliti, te tako učiniti idealnim za sadnju ruža.

Preferiraju pH reakciju tla između 6 i 6,5. Blizinu višeg grmlja i drveća treba izbjegavati, budući će na takvima biti zasjenjene veći dio dana, što će se odraziti na slabiju cvatnju i pojačanu pojavu bolesti i štetnika.

Prije sadnje namakanje u vodi

Površinu na kojoj je planirana sadnja, treba dobro pripremiti do dubine od najmanje 40 cm, uz dodavanje zrelog stajskog gnoja i treseta.

Preporučljivo je nekoliko sati prije sadnje ružu namakati u vodi, odrezati trule i tanke grane, te one koje pokazuju znakove bolesti.

Prije sadnje sadnica golog korijena potrebno je podrezati korijenje, na način da režemo sve dok ne dođemo do zdravog tkiva. Sve osušene ili oštećene nadzemne izboje također uklonimo.

Sadnice čije je korijenje obavijeno tresetom ili mahovinom sadimo bez njihova uklanjanja budući će se isti razgraditi u tlu i na taj ga način obogatiti organskom tvari.

Ruže sadimo u pojedinačne jame, pazeći da mjesto cijepljenja bude oko tri prsta ispod površine tla. Na taj će način cijepljeno mjesto biti zaštićeno od hladnoće slijedećih zima.

U prvim je mjesecima nakon sadnje ružama potrebno osigurati redovito zalijevanje, kako uslijed isušivanja korijena biljke ne bi propale, a sav naš trud bio uzaludan.

Razmak sadnje ovisi o tipu ruže, pa se čajevke i floribunde sade na razmak 45-100 centimetara, ovisno o sorti, mini ruže 30 centimetara jednu od druge, a penjačice na razmak 2 – 3 metra.

Kalendar radova u ružičnjaku tijekom proljeća i ljeta

OŽUJAK – TRAVANJ

U proljeće, čim temperature zraka porastu i vremenske nam prilike to omoguće, krećemo sa rezidbom ruža. Najpovoljniji je trenutak za to kada krenu prvi izboji, kako bi bili sigurni da nećemo odrezati izboje za koje smo mislili da su smrzli.

Nakon rezidbe slijedi obavezna obrada tla oko ruža, te njihova prihrana organskim i mineralnim gnojivima.

Gredicu obavezno plitko okopamo, uz razgrtanje tla kojim smo zimi nagrnuli podnožje ruža. Od gnojiva dodajemo kompost ili dozreli stajski gnoj, te kompleksno mineralno gnojivo bez klora (formulacije 7:14:21, ili 5:20:30), koji šteti ružama.

Danas je moguće nabaviti i specijalna gnojiva za ruže koja osim navedenih elemenata sadrže i magnezij i željezo.

SVIBANJ – LIPANJ

Vrijeme je ovo u kojem je rast ruža intenzivan. Mnoge su upravo u punom cvatu, pa je potrebno redovito uklanjati ocvale cvjetove kako bi se postigla ponovna cvatnja. Vrlo često cijepljene ruže razvijaju i divlje izdanke koje treba ukloniti. grm ružeNije dovoljno samo ih odrezati na površini, već je grm potrebno otkriti od tla, a izdanak odrezati odmah uz mjesto cijepljenja. Ovo je nažalost i vrijeme kada dolazi do jačih napada bolesti i štetnika. Stoga je potrebno na vrijeme ih uočiti i krenuti u njihovo suzbijanje. Pokušajte prvo sa ekološkim pripravcima, a ne uspijete li se riješiti «dosadnih» stvorenja suzbijte ih kemijskim sredstvima.

Ne smijemo zaboraviti ni na redovito zalijevanje, a krajem lipnja i na drugu prihranu kompleksnim mineralnim gnojivima. Kada je o zalijevanju riječ, ruže je potrebno zalijevati većim količinama vode koja će doprijeti u dubinu i na taj način postati dostupna korijenju u dubljim slojevima.

Zalijevajte rano ujutro ili kasnije poslijepodne kako bi spriječili nastanak opržotina po listovima.

SRPANJ – KOLOVOZ

I dalje je potrebno redovito zalijevanje, te suzbijanje bolesti i štetnika. Ružama koje su cvjetale prethodnih mjeseci sada uklonite ocvale cvjetove, kako bi vas razveselile ponovnom cvatnjom.
One sorte koje cvjetaju jednom godišnje, sada je potrebno orezati kako bi potjerale nove grane koje će slijedeće godine nositi cvjetove. Višegodišnje izbojke prikratite, grane koje se prepliću uklonite, a ovogodišnje izbojke ne dirajte.

Ako vam je u planu prihrana ruža, nemojte ih gnojiti dušičnim gnojivima kako bi mladi izboji stigli odrvenjeti do zime.

Orezivanje ruža

Kako, kada i koliko orezati ružu ovisi u prvom redu o njenom uzgojnom obliku. Ruže orezujemo čim se temperature zraka ustale, dakle od ožujka, a u nekim krajevima već i u veljači.

Za floribunde, kao i za čajevke vrijedi pravilo kako se svake godine izdanci prikrate na visinu od oko 20-30 cm, budući cvjetove formiraju na mladim izdancima. Ružama penjačicama kao i grmolikim ružama koje cvjetaju jednom godišnje treba samo povremeno prorjeđivati, dok se penjačicama koje cvjetaju višekratno treba prikratiti bočne izbojke na jednu trećinu.

Grmolike ruže koje imaju po nekoliko cvatnji godišnje, u proljeće prorjeđujemo potpunim uklanjanjem dijela izboja, dok ostale prikratimo za jednu trećinu. Za razdoblja rasta, orezujemo ocvale cvjetove, bilo svaki pojedinačno ili cijelu kiticu, ako je ocvala. Na taj ćemo način potaći biljku na tjeranje novih izboja, i ponovnu cvatnju, koja će ovog puta ipak biti nešto manje intenzivna.