odrasla zlatica

Kako suzbiti krumpirovu zlaticu?

Krumpirova zlatica jedan je od štetnika koji, ako se previše namnoži, za samo nekoliko dana može u potpunosti izjesti lisnu masu krumpira, patlidžana, nešto rjeđe i rajčice. Zajedničko je ovim vrstama da pripadaju porodici Solanaceae – pomoćnice.

Ovaj štetnik, latinskog naziva Leptinotarsa decemlineata (po 10 pruga koje ima na svom tijelu) prezimi u tlu, a na površinu izlaze odrasle jedinke koje s donje strane listova krumpira odlažu jaja u skupinama od više desetaka. Jaja su u početku žuta, kasnije postaju izrazito narančasta.

Upravo vizualnim pregledom listova i otkidanjem onih na kojima su prisutna jaja, možemo najviše učiniti za smanjenje njihove populacije.

Kada se izlegu iz jaja, zlatice su narančaste s crnim mrljama po sebi, a kroz nekoliko dana razviju i čvrst plašt s karakterističnim prugama.

Ako se ne uoči na vrijeme i ne krene se u njeno suzbijanje, brzo će pojesti većinu listova krumpira, što će se negativno odraziti i na razvoj gomolja.

Kako suzbiti zlaticu?

Osim već spomenutim mehaničkim uništavanjem jajašaca, postoje i brojni prirodni načini kako ju suzbiti, odnosno barem smanjiti njenu brojnost. Prije svega je potrebno voditi račun o plodoredu i na istoj površini ne bi trebalo uzgajati krumpir barem 3-4 godine.

Zaštititi se može uvarkom od poljske preslice, a učinkovita su i druga sredstva.

Mješavina mlijeka i sode bikarbone

Ovaj pripravak jedan je od najučinkovitijih, zahvaljujući činjenici da zlatica ne podnosi mlijeko. Sve što treba napraviti je u 10 litara vode umiješati litru mlijeka i jednu čajnu žličicu sode bikarbone. Dobro promiješati kako bi se soda otopila i sve komponente dobro sjedinile.

Primjenjuje se nekoliko puta tijekom vegetacije, a posebno je važno ponoviti tretiranje nakon kiše koja ispire preparat s cime krumpira.

Pripravak od pepela

U jednoj litri vode razmutimo 20 dkg finog pepela, onog nastalog gorenjem netretiranog granja ili rozgve. Nije preporučljivo koristiti pepeo od izgorjelog lakiranog namještaja ili parketa.

Kada se otopina dobro sjedinila, razrijedimo ju s 10 litara vode i tako dobivenom otopinom prskamo listove krumpira, svakih 5-10 dana. U slučaju kiše, prskanje je potrebno ponoviti i češće.

Kora krumpira

Možda najjednostavniji način uklanjanja jest postavljanje klopki u kojima se nalazi kora krumpira. Privučene mirisom, zlatice će doći do klopke i na vama je samo ih na vrijeme ukloniti. Prikupljene je potrebno uništiti ili od njih pripremiti preparat opisan u nastavku.

Zlaticom protiv zlatice

Mnogi smatraju kako je ovo preparat koji je najučinkovitiji u suzbijanju zlatica. Djeluje dvojako. Prvo sakupljajući zlatice smanjujemo njihovu brojnost, a dodatno ih suzbijamo ovim preparatom. Za pripremu preparata treba prilično truda, jer je potrebno sakupiti zlatica koliko stane u posudu od jedne litre. Zatim ih potopimo u 20 litara vode. Nakon što potonu na dno posude, preparat je spreman. Potrebno ga je razrijediti s vodom, na način da 1 litru preparata razmutimo s dvije litre vode i tim prskamo cimu krumpira. Jača koncentracija može izazvati palež listova, što nikako nije poželjno.

Za kraj, postoje i biljke koje će posađene u blizini krumpira ili patlidžana djelovati na smanjenje broja zlatica. Među te biljke spadaju kadifica, dragoljub, špinat, krastavac.