Limun u loncu – problemi u uzgoju

U hladnijim područjima gdje uzgoj citrusa, najčešće limuna, nije moguć na otvorenom, mnogi uzgajaju limun u loncu koji se u toplijem razdoblju drži na otvorenom, dok se u hladnom dijelu godine sklanja u zatvoreno. Iako drvo limuna, pogotovo ako se na njemu nalazi i pokoji plod, sjajno izgleda u dnevnoj sobi, ipak će previsoka temperatura zimi poremetiti fiziološke funkcije biljke.

Zato ga je bolje zimi sklanjati u svijetle, negrijane, ali od mraza zaštićene prostorije. Dobro će se snaći u negrijanom stubištu, svijetloj garaži i sl.

Najčešći problemi

Limun u loncu možda neće uspijevati kako bi ste htjeli, a neki od najčešćih simptoma koji se pojavljuju su sljedeći:

1.      Izostanak cvatnje

Najčešći su razlozi nedostatak svjetla, manjak hranjiva ili nepravilno zalijevanje. Imajte na umu kako je mladoj biljci ponekad potrebno i 4-5 godina da procvjeta.

2.      Opadanje cvjetova

Opadanje cvjetova prije zametanja ploda vrlo je česta pojava za koju uzroke treba tražiti u nedovoljnom zalijevanju i suhom zraku. Zato, uzgajate li limun u zatvorenom prostoru, pogotovo ako se nalazi u grijanoj prostoriji, redovito prskajte biljku odstajalom vodom.

3.      Žuto lišče

Jedan od najčešćih uzroka pojave žutog lišća je kloroza, od koje posebice pate biljke uzgajane u loncima. Može se spriječiti pravovremenim tretiranjem biljke hranjivima s velikim udjelom željeza. Kao i kod većine simptoma, loš vodni režim također može prouzročiti žućenje listova.

4.      Opadanje listova

Uzrok može biti postavljanje tegle na propuhu, kao i preniske ili previsoke temperature zimi, najčešće u kombinaciji s viškom vode koja korijen stalno drži mokrim. Za uspješan uzgoj, citrusi trebaju proći kroz zimski period mirovanja. Idealna noćna temperatura kod uzgoja limuna u zatvorenom je 10 stupnjeva C, a za kumkvat i kalamondin oko 13 stupnjeva C.

5.      Opadanje zametnutih plodova

Plodovi citrusa sazrijevaju najčešće u jesen, nakon razvoja u toplom i sunčanom ljetnom razdoblju. Do pune veličine sazrijevaju i do pola godine. Uobičajeno je da biljka koja se „prerodi“ sama odbacuje plodove, pogotovo ako je još mlada, nedovoljno razvijena. Ako plodove i ne odbaci sama, pomognite joj vi u tom procesu i u svakom „grozdiću“ u kojem se uobičajeno nalazi po nekoliko plodova, otrgnite višak, ostavljajući samo jedan plod. Na ovaj način činite dobro biljci, koja će se brže razviti do pune veličine, kada će moći podnijeti i veći broj plodova.

Limun – nekoliko savjeta za uspješan uzgoj

–          Osigurajte optimalno zalijevanje zimi, pazeći da se između dva zalijevanja supstrat lagano prosuši.

–          Citruse posadite u lonac primjerene veličine. Nikada ne sadite u preveliku posudu, jer će biljka svu snagu trošiti na razvoj korijena, dok će rast nadzemnog dijela stagnirati. Dovoljno je presaditi biljku u posudu koja je za 3-4 cm u promjeru veća od one prijašnje.

–          Citruse prihranjujte redovito. Idealno bi bulo koristiti specijalna gnojiva namijenjena citrusima, u kojima su hranjiva pažljivo izbalansirana. Brži učinak se postiže primjenom tekućih hranjiva, iako možete koristiti i ona u granulama, sporo opuštajuća koja će osigurati hranjiva u potrebnom razdoblju, od proljeća do jeseni. Zimi ne prihranjujte.

–          Biljku od kasnog proljeća, kada prođe opasnost od mrazeva iznesite na otvoreno i tako ju držite do jeseni. Zimi izbjegavajte velike fluktuacije temperature.