kumkvat

Kumkvat – dekorativna vrsta ukusnih plodova

Kinezima Cumqat ili comquot – zlatna naranča, Japancima kin kan, kin kit ili kin kuit. U Brazilu je Laranja de ouro, a kod nas jednostavno kumkvat.

Do početka prošlog stoljeća smatran je niskom sortom roda citrus. Vjeruje se kako potječe iz Kine, gdje se i prvi put spominje 1178. godine. Danas je u uzgoju i u Japanu, te u toplijim područjima SAD-a,  a čest je i kod nas, u priobalju gdje uglavnom bez problema prezimi.

Uzgaja se zbog ukusnog ploda, a čest je i kao ukrasna biljka zbog sjajnih kožastih listova i prelijepog mirisnog cvijeta kojim se okiti ljeti.

Uzgajan u posudi naraste do maksimalnih 2,5 – 3 metra. Ono što valja osigurati za uspješan uzgoj jest prikladna temperatura, dobra osvijetljenost te redovita njega. Uzgojne temperature se kreću od 27 – 35 stupnjeva C ljeti, dok zimi ne bi smjele biti niže od 10 stupnjeva C, makar će podnijeti i kratkotrajno niže temperature.

Pri niskim temperaturama dolazi do otpadanja lišća i odumiranja izbojaka, ali vrlo lako s povećanjem temperature potjera nove izboje. Zato se u hladnijem klimatu uzgaja u velikim teglama kao sobna biljka koja se u proljeće i ljeti se iznosi na terasu ili u vrt. Tijekom ljeta, ali i zimi ako se drži u prostoriji u kojoj je zrak presuh, valja redovito orošavati listove odstajalom vodom.

Puno sunca i zaštita od vjetra

Uzgaja se na svijetlim, osunčanim položajima. U vrijeme pune vegetacije zalijeva se dva do tri puta tjedno, dok se zimi zalijeva oskudnije.

U primorju ga je dovoljno smjestiti u kakav kutak u vrtu, te zimi obaviti zaštitnom mrežom kako bi se spriječilo da jaki vjetrovi oštete lisnu masu.

Orezuje se po potrebi. Dovoljno je odstraniti sve kržljave i suhe grančice, a ukoliko se previše razbuja moguć je i drastičniji rez.

Za razdoblja vegetacije potrebno je redovito prihranjivanje. Može se prihranjivati mineralnim gnojivima preko tla ili specijalnim gnojivima za prihranu putem lista.

Od štetnika na kumkvatu, česte su lisne i štitaste uši, crveni pauk i grinje. Za manjih napada moguće je mehaničko odstranjivanje, dok se kod većih pribjegava primjeni zaštitnih sredstava. Ukoliko je kemijsko suzbijanje nužno, vodite računa o vremenu koje treba proći od vremena tretiranja do konzumacije plodova (karenca).

Ukusni plodovi

Plodovi kumkvata su ovalni, veličine osrednje šljive, narančaste boje. Jedu se cijeli, zajedno s korom i sjemenkama. Okus im je poput onog u naranče, lagano gorkast. Postoje i sorte zelenkaste kore, okusa koji podsjeća na limun. Plodove treba čuvati u plastičnoj vrećici u frižideru, gdje se svježim mogu održati i do dva tjedna. Osim sirov, jede se i kuhan u kompotima, marmeladama.

Često se s njim dekoriraju kokteli.

Plodovi kumkvata bogati su mnogim vrijednim sastojcima. Dobar su izvor vlakana i vitamina A i C. Sadrži i nešto kalcija i željeza.