Vučika – lijepa i korisna biljka za svaki vrt

Iako donedavno vučika nije smatrana suviše vrijednom da bi zavrijedila mjesto u vrtu, posljednjih je nekoliko desetljeća, zahvaljujući ponajprije oplemenjivačkom radu, postala omiljena trajnica. Vrsta latinskog naziva Lupinus Polyphyllus spada u porodicu Leguminosae u kojoj su grah, grašak i brojne druge grahorice. Kada se od lipnja na dugačkim cvjetnim stapkama naslažu brojni cvjetovi, nalik cvjetovima graška, rijetko će tko ostati ravnodušan pred njenom ljepotom. Cvjetovi su skupljeni u klasaste cvati, a otvaraju se od baze prema vrhu. Zato je cvatnja dugotrajna. Kako bi se produžila, potrebno je redovito uklanjati ocvale cvjetove, sve kako bi se spriječila tvorba sjemena i nepotrebno iscrpljivanje biljke. Ono zbog čega je vučjak izuzetno cijenjen jest njegov brz rast i prilagodljivost gradskim uvjetima.

Također, odlikuje ga sposobnost vezivanja dušika iz zraka, čime obogaćuje tlo ovim neophodnim nutrijentom. Zato će u njegovoj blizini biti ugodno i mnogim drugim biljkama.

Ne voli presađivanje, pa je najpoželjnije u proljeće posijati po jednu sjemenku na mjesto na kojem planirate uzgoj. Planirajte dovoljno prostora, jer se biljka kroz godine prilično razvije, a dosegne visinu i od 150 cm. U prvoj godini biljka vjerojatno neće cvjetati, ali već sljedeće očekujte pravu cvjetnu rapsodiju. Danas su u uzgoju vrste raznih boja cvijeta, jednobojne ili dvobojne.

Boja cvijeta: bijela, ružičasta, ljubičasta, plava, narančasta, kao i sorte dvobojnih cvjetova.

Položaj i tlo: preferira kisela tla, zato pri sadnji dodajte treset. Uspješno se uzgaja na punom suncu, ali i u laganoj sjeni.

Zalijevanje: redovito zalijevanje ljeti je nužno.

Razmnožavanje: sjetvom sjemena u proljeće, ili bazalnim reznicama s nekoliko korjenčića.

Primjena: za gredice, za uzgoj u posudama, za rez.

Savjet +

U područjima sa hladnijom klimom, zimi nagrnite korijenov vrat kako se biljka ne bi smrzla.

Obratite pozornost na puževe, koji mogu nanijeti velike štete ovoj biljci.

Problem u uzgoju je i pepelnica koja se pojavljuje najčešće u drugoj polovici ljeta.

Nakon opadanja cvjetova, na stabljici ostaju brojne male mahunice ispunjene sjemenom, pa se biljka sama lako zasijava.