Ekološko suzbijanje korova

Korovi su čest problem kod uzgoja mnogih vrsta, kako povrća, tako i cvijeća, ukrasnog bilja, a njihova je pojavnost štetna i na travnjacima. U toplijim područjima korova ima tijekom cijele godine, no ipak vrhunac njihova rasta je od proljeća do u ranu jesen.

Korov nam je nepoželjan iz nekoliko razloga. Prije svega, uskraćuje životni prostor biljci koju uzgajamo, a uz to crpi i hranjiva iz tla, čime ona postaju slabije dostupna uzgajanoj vrsti. Ipak, kako među korovima ima i mnogo vrsta koje cvjetaju, idealno su stanište za mnoge korisne organizme, pa se potrudite neki dio vrta ostaviti i zakorovljen.

Herbicidi, kemijska sredstva kojima su još donedavno pribjegavali mnogi, danas su na lošem glasu, pije svega zbog povezanosti aktivnih tvari korištenih u herbicidima, s mnogim malignim oboljenjima.

Iako ne mogu u potpunosti uništiti korove, poput herbicida, mnoga ekološki prihvatljiva rješenja koja su nam na dohvat ruke, ipak će borbu s korovima učiniti lakšom.

1.       Alkoholni ocat

Sredstvo koje imamo u svojoj kuhinji, primjenjivo je za razne namjene, tako i za suzbijanje korova. Postotak octene kiseline u alkoholnom octu varira između 6% i 9%, pa birajte onaj s većim postotkom. Nerazrijeđeni ocat stavite u bocu s prskalicom i dodajte mu nekoliko kapi sredstva za pranje suđa. Dobro protresite. Sredstvo koristite prskajući korove iz blizine, pazeći da sredstvo ne dospije na uzgajane vrste. Primjenjujte za suha vremena, kada se kiša ne očekuje barem tijekom 24 sata od primjene sredstva.

2.       Sol i ocat

Dodatni učinak octa postiže se dodavanjem soli u gore spomenutu otopinu. Kod primjene treba biti oprezan, kako se tlo na kojem ima korova ne bi previše zasolilo, odnosno kako mu se zbog octa ne bi promijenila pH vrijednost.

3.       Vrela voda

Mehaničko suzbijanje vrelom vodom, jedna je od najjednostavnijih metoda uništavanja korova. Dovoljno je u kuhalu za vodu ili na štednjaku do vrenja zakuhati određenu količinu vode i njom preliti korove u vrtu. Metoda je posebno primjenjiva za uništavanje korova u fugama između vrtnih ploča.

4.       Mješavina alkohola i vode

Tri jušne žlice etilnog alkohola, u koncentraciji 70% ili više, pomiješajte s jednom litrom obične, najbolje prokuhane i ohlađene vode. Sredstvo stavite u prskalicu pa njime za suhog, idealno i sunčanog vremena, poprskajte korove u svom vrtu. Ovo će sredstvo poremetiti fiziološke funkcije u biljci, uslijed čega će doći do gubitka vlage iz listova te odumiranja cijele biljke.

5.       Puhalo vrućeg zraka ili otvoreni plamenik

Tretiranjem korova vrućim zrakom ili otvorenim plamenom, dolazi do njihova potpunog uništenja. Pri tom treba imati na umu kako nedovoljno tretiranje dovodi samo do uništenja nadzemnih dijelova, dok podzemni dijelovi otpornijih korova često ostaju netaknuti.

6.       Kukuruzni gluten

Ovaj nusproizvod u proizvodnji kukuruznog škroba, odlično je sredstvo za sprječavanje nicanja korova. Nedostatak je što će spriječiti nicanje i uzgajanih vrsta, pa ga nemojte koristiti na površinama na kojima sijete povrće ili na površinama na kojima tek planirate sjetvu travnjaka. Biljkama s dobro razvijenim korijenom, neće štetiti. Primjenjuje se na način da se rano u proljeće i početkom jeseni u tankom sloju razastre po površini. Ovo treba provoditi u vrijeme kada se oborine ne očekuju barem 4-5 dana. Postavljeni sloj glutena će se kroz neko vrijeme razgraditi i tako obogatiti tlo organskom tvari.

7.       Solarizacija

Na velikim površinama na kojima se planira sjetva/sadnja povrća, dobro je provesti i postupak solarizacije. Radi se o prekrivanju površine prozirnim folijama, najbolje tijekom ljeta, u vrijeme visokih temperatura. Ispod folije se razvije visoka temperatura koja uništi brojne štetne organizme tla i sjemenke korova. Prekrivanje se provodi tijekom 4-6 tjedana, a prije postavljanja folije, tlo je potrebno dobro natopiti vodom.

Ne zaboravite na malčiranje

Od ostalih metoda učinkovito je malčiranje tla, organskim materijalima ili raznim folijama kao i mehaničko uništavanje korova plijevljenjem.