Budleja – ljetni jorgovan ili leptirov grm

Buddleja daviddi ili ljetni jorgovan, prekrasan grm porijeklom iz Kine koji je ime dobio po engleskom botaničaru Adamu Buddleu koji je vrstu prvi opisao. Tijekom ljeta se okiti brojnim cvjetovima skupljenim u grozdaste cvatove najčešće ljubičaste boje. Budleja je grm koji naraste do tri metra visine, ponekad i više. Izuzetno brzo raste, pa će punu visinu postići već u drugoj godini uzgoja. Grozdasti cvatovi koji se pojavljuju već od svibnja mogu narasti i do 50 centimetara, a podsjećaju na cvat jorgovana. Otuda i hrvatski naziv vrste. Cvjetovi budleje su izuzetno ugodnog mirisa, pa je omiljena vrsta pčelama i leptirima, zbog čega ga negdje nazivaju i leptirovim grmom (eng. Butterfly bush).

Iako je prilično otporan na niske temperature i mraz, ipak ponekad smrzne, no kako ima jaku izbojnu snagu iz panja, u proljeće će potjerati brojne nove izboje. Orezuje se u proljeće i to tako da se grane koje su nosile cvjetove prethodne godine, odrežu na 1/2 svoje dužine. Svakih nekoliko godina cijelu biljku pomladimo jačom rezidbom u kojoj glavne izdanke kratimo na 1/4 dotadašnje visine. U godini reza će cvatnja možda biti nešto slabija.

Boja cvijeta: ljubičasta, bijela, žuta, crvena

Položaj i tlo: Posadite ga na površini zaštićenoj od jakih vjetrova, koja je veći dio dana potpuno osunčana. Preferira laka, hranjivima bogata, dobro drenirana tla.

Zalijevanje: Ljeti ga zalijevajte redovito, najčešće svakodnevno. Posebnu pažnju treba posvetiti zalijevanju mladih, tek posađenih biljaka.

Razmnožavanje: Najjednostavniji način razmnožavanja je poluzrelim reznicama koje se uzimaju u drugoj polovici ljeta.

Primjena: Najčešće se koristi za sadnju kao soliterni grm, za sadnju u skupinama, a lijep je posađen i u neformalnoj, slobodno rastućoj živici, zajedno s drugim vrstama.

Savjet +

Kako osušeni klasovi nakon cvatnje ostaju na biljci, odrežite ih odmah nakon što ocvatu.

Biljku u proljeće nakon orezivanja pognojite gnojivima s većim udjelom dušika, a tijekom cvatnje prihranjujte s gnojivima s više fosfora.

Cvjetovi se otvaraju sukcesivno od baze klasa prema vrhu, pa je cvatnja dugotrajna. Ako ga berete za vazu, uberite nakon što je pola cvjetova u klasu otvoreno.

Ako se biljka redovito ne orezuje i ako je posađena na zasjenjenom mjestu, često dolazi do pojave lisnih ušiju.