Vunaste uši

Vunaste (voštane) uši pripadaju skupini štitastih ušiju. I dok je štitastim ušima tijelo prekriveno štitićem, kod vunastih ušiju ono je prekriveno praškastim, voštanim nakupinama. Ovi se štetnici drže čvrsto pričvršćeni na svim biljnim dijelovima, posebno na sočnim listovima.

vunaste uši

Hrane se sisanjem biljnih sokova, pa napadnute biljke zaostaju u rastu. Sisanjem biljnih sokova oslabljuju biljku, budući ne prima dovoljno vode i hranjivih tvari. Lučenjem toksičnih tvari dolazi do pojave klorotičnih pjegica na listovima te raznih deformacija.  Poput drugih biljnih ušiju, i ove luče obilnu mednu rosu na koju se naseljavaju gljive čađavice, pa listovi ubrzo poprime crnu prevlaku.

Kao posljedica napada ušiju dolazi do postupnog kržljanja, sušenja lišća i grana, te konačno, do propadanja cijele biljke.

Do pojačane pojave ušiju dolazi na lončanicama koje i tijekom zime u zatvorenim prostorima imaju idealne uvijete za razmnožavanje i rast (visoka temperatura i suh zrak).

Suzbijanje

Suzbiti ih možete na nekoliko načina. Kemijskim sredstvima ili biljnim pripravcima iz “kućne” radinosti. Iz nekoliko cigareta (po mogućnosti sa što većim postotkom nikotina) istresite duhan i ostavite ga preko noći da stoji u 2 dl vode. Sutradan otopinu procijedite i njome navlažite komadić vate. Dobro protrljajte sve zaražene biljne dijelove. Postupak ponovite i nakon nekoliko dana. Ovaj je način posebno pogodan kod manjih zaraza na sobnom bilju.

Zarazu na balkonskom cvijeću pokušajte suzbiti na isti način.

Kemijska sredstva

Ako vam ne pođe za rukom, primijenite neko od kemijskih sredstava. Tretiranjem bijelim uljem u 2-3 prskanja svakih 14 dana vjerojatno ćete suzbiti zarazu. Također se dobri rezultati postižu primjenom nekih sistemičnih insekticida.

Primjenjujete li sredstva na sobnom bilju, nikada to ne činite u zatvorenoj prostoriji, već lonac obavezno iznesite van na terasu ili u vrt.

Potrebno je strogo pridržavati se preporučenih koncentracija, a koje su dane u uputama priloženim uz sredstvo. Svakako se prije uporabe posavjetujte sa agronomom u poljoprivrednoj ljekarni, a koji će vas uputiti u pravilnu primjenu sredstva.