Cvjetnice rane jeseni

Iako ljetne cvjetne vrste polako prestaju sa cvatnjom, a jednogodišnje vrste polako i završavaju svoj životni ciklus, još uvijek u vrtovima možemo uživati u nekoliko cvjetnih vrsta.

Iako cvatnja sada nije obilna kao u ljetnim mjesecima, ukoliko ste proljetos dobro isplanirali cvjetnu gredicu u vašem će vrtu još uvijek cvjetati neke od vrsta kasno ljetne cvatnje. Mnoge od sada zanimljivih vrsta cvjetaju u raznim nijansama žute, narančaste ili crvene boje, toplim bojama jeseni.

Ove zvijezde kasnog ljeta, svojom neumornom cvatnjom uveseljavat će nas barem još do sredine listopada, a one najupornije i do prvih mrazova.  Većina ovih cvjetnica  pripada skupini trajnih cvjetnih vrsta tako da će, nakon što zimu provedu pod tlom, sljedeće godine ponovno pokazati svu svoju raskoš.

Dalija

Prema obliku cvatne glavice i broju latica u njima, dalije se dijele u nekoliko skupina. Jednocvjetne, kod kojih je cvjetna glavica sastavljena iz jednog prstena zrakastih cvjetića, anemonaste, prstenaste, zatim dekorativne i one najinteresantnije – loptaste koje odlikuju velike cvjetne glavice.

Raspon boja u kojima dalije cvjetaju zaista je impresivan. Od ružičaste, žute, crvene, preko zagasito crvene i ljubičaste. I to u raznim nijansama navedenih boja.

Lijepa kata

Lijepa kata biljka je porijeklom iz Azije odakle je u 18 stoljeću stigla u Europu. Od tada je oplemenjivačkim radom stvoren velik broj sorti koje se međusobno razlikuju u visini, obliku i boji cvjetova. Izrazito je dugotrajne cvatnje,  široke palete boja.

Cvjetovi su jednostruki ili dvostruki, crveni, žuti, narančasti, ljubičasti, plavi ili bijeli.
Primjenjuje se za sadnju na gredice, žardinjere, a vrlo je česta njena uporaba i kao vrste za rez.

Pampas trava

Pampas je najčešće  korištena ukrasna trava u oblikovanju vrtova. Kada se u rujnu i listopadu okiti brojnim srebrnkasto – bijelim metlicama, rijetko koga može ostaviti ravnodušnim. Još dugo nakon cvatnje, metlice ostaju na stabljici što ovoj biljci daje posebnu vrijednost u zimskim mjesecima.

Osim metlica, ljepotu biljci daju i zeleni listovi, dugi i uski, blago savijeni. Lijepa će biti samo ukoliko je posađena na potpuno osunčanim mjestima.

Žednjak

Žednjaci se ubrajaju u najmanje zahtjevne vrtne biljke koje podnose iznimno ekstremne uvjete. Od velikih hladnoća zimi do vrućih sušnih ljeta. Idealan je za uzgoj na siromašnim tlima, a najčešća je njihova sadnja u kamenjare, suhozide. Često se upotrebljava i kao pokrivač tla. U jesen se okiti brojnim cvatovima ljubičaste, ružičaste boje.

Zvjezdan

Istinski favoriti jesenske gredice jesu zvjezdani (Aster) koji u ovo vrijeme cvjetaju brojnim cvjetovima bijele, ljubičaste, ružičaste ili tamno crvene boje. Brojne se sorte  ove trajne cvjetne vrste razlikuju u visini i boji cvjetova. Među sortama možemo izabrati one visoke 25 cm, pogodne za sadnju u kamenjari, ali i one više od 150 cm, pogodne za sadnju u pozadini gredice.

Tratorak

Tratorak je biljka koja je u uzgoju najčešće kao jednogodišnja vrsta namijenjena ljetnoj sadnji na otvorenom, makar se neko kraće vrijeme može održati i kao cvatuća sobna biljka.

Postoje dvije sorte ove vrste. Prva, iz skupine „Plumosa“ ima duguljast cvat nalik perjanici, a druga je (skupina „Cristata“), zbog oblika cvata u narodu poznatija kao pijetlova krijesta.

Obje sorte dolaze u izrazito žarkim nijansama narančaste, ružičaste, crvene i ljubičaste boje, a nerijetko i listovi poprime žutu ili zagasito smeđu boju.