astilba

Astilba – vrsta za sjenovite položaje

Ako tlo u vašem vrtu vlažno, a uz to je i vrt zasjenjen, astilba je jedna od vrsta kojima će upravo takvi uvjeti odgovarati. Trajnica je, a pripada porodici Saxifragaceae. Ono što astilbu čini interesantnom jesu uspravne metlice prepune sitnih cvjetića  kojima se okiti tijekom ljeta. Veliki, urezani listovi, nalik listovima paprati, u jesen poprimaju bakrene tonove, što dodatno upotpunjuje njenu ljepotu. Osnovna podjela je na japansku astilbu (Astilbe japonica) i kinesku (Astilbe chinensis). Kineska je nešto niža, naraste 40-50 cm, dok je japanska viša. Razlikuju se i u vremenu cvatnje.

Među astilbama najpoznatiji su  hibridi arendsii, koji narastu preko jednog metra.  Za manje vrtove i kamenjaru odaberite vrstu A. Simplicifolia (30 cm), A glaberrima (15 cm.).

Astilba je posebno lijepa u kombinaciji s hostom (funkija) ili papratima, kojima odgovaraju isti stanišni uvjeti. Može se uzgajati i u tegli, ali tada osigurajte uvjete kao u vrtu.

Boja cvijeta: bijela, ružičasta, crvena

Položaj i tlo: ako dugo želite uživati u lijepoj i rascvjetanoj astilbi morate joj osigurati stalno vlažno tlo bogato humusom. Najbolje uspijeva u laganoj sjeni. Pogodna je vrsta za sadnju u blizini vrtnog jezerca ili drugih vodenih elemenata u vrtu.

Zalijevanje: tlo uokolo astilbe uvijek mora biti vlažno. Zato zalijevajte redovito, posebno ako je biljka posađena na sunčanom položaju. Već i nakon kratkog sušnog razdoblja, biljka će brzo klonuti.

Razmnožavanje: dijeljenjem grumena u proljeće ili jesen. Moguć je i uzgoj iz sjemena u proljeće.

Primjena: za gredice, za rez

Savjet +

  • Ako je posađena na jakom suncu, lako može doći do opržotina na listovima.
  • U prvoj godini uzgoja, biljkama osigurajte zaštitu tijekom zime
  • Nakon što ocvatu, odrežite metlice s cvjetovima