Zamija

Zamija – odličan izbor za svaki dom

Ova lijepa biljka popularna je postala prije dvadesetak godina zahvaljujući radu nizozemskih uzgajivača koji su započeli s intenzivnim uzgojem ove vrste, latinskog naziva „Zamioculcas zamiifolia.“ Poznata je i pod nazivom „Dragulj Zanzibara“ ili najjednostavnije, Zamija

Biljku odlikuju sjajni mesnati listovi koji u parovima dolaze na, do metar dugim granama. Grane se pod teretom listova lako savijaju, pa je odrasle biljke potrebno privezati uz kakav potporanj.

Prema Feng shuiju, zamija u dom donosi sreću i novac, pa ne čudi stoga njena sveprisutnost u uređenju domova i poslovnih prostora.

Radi se o vrsti porijeklom iz Afrike, prilagođenoj dužim sušnim razdobljima, tijekom kojih crpi vodu iz mesnatih podzemnih stabljika – rizoma. Jednostavna je za uzgoj pa će idealno uspijevati u prostoriji u kojoj je temperatura između 18-25 stupnjeva C, na položaju koji nije na direktnom udaru sunčevih zraka. Čak joj više odgovaraju manje osvijetljena područja na kojima će do izražaja doći tamnozelena boja listova. Pri više svjetla, listovi postaju svjetliji. Ako je temperatura viša od idealne, povremeno orosite listove.

Previše zalijevanja šteti

Ono što zamija nikako ne podnosi jest prečesto zalijevanje.

Biljku je dovoljno obilno zaliti jednom mjesečno, pazeći da se suvišna voda ne zadržava u podlošku ili ukrasnoj teglici. Od proljeća do jeseni, uz zalijevanje vršimo i prihranu tekućim hranjivima za lisnate biljke, ali sa samo 1/3 preporučene količine.

U uvjetima stalno vlažnog supstrata brzo će doći do propadanja biljke. Prvi znak pretjeranog zalijevanja jest žućenje listova. Kako bi biljku sačuvali, potrebno je ukloniti požutjele listove, a zalijevanje obustaviti na otprilike mjesec dana kako bi se supstrat dovoljno prosušio.

Zamija je biljka kojoj odgovara „gužva“ u tegli, odnosno ne podnosi često presađivanje. U pravilu se presađuje u samo za jedan broj veću teglu, onda kada podzemne stabljike doslovce izobliče i razbiju plastičnu posudu. Presađuje se u rahli supstrat, idealno u mješavinu za orhideje i kvalitetnog tresetnog supstrata.

Sjajni listovi idealan su medij za taloženje prašine. Zato svaki pojedini list redovito prebrišite vlažnom krpom. Zbog nepodnošenja vlage, tuširanje treba izbjegavati, baš kao i razna sjajila.

U idealnim će uvjetima biljka i procvjetati i to od sredine ljeta do u jesen. Cvijet je nalik cvijetu kale, a pojavljuje se pri bazi stabljike.

Razmnožavanje

Jednostavniji način razmnožavanja je dijeljenjem rizom prilikom presađivanja. Na taj ćete način odmah dobiti odraslu biljku, koju je potrebno presaditi u lonac primjerene veličine. Zasađena u prevelikom loncu, biljka će svu energiju trošiti na ispunjavanje posude podzemnim stabljikama, a tek će potom krenuti s tvorbom nadzemnih stabljika s listovima.

Drugi je način razmnožavanja reznicom, na način da odrežete reznicu koja će na sebi imati barem jedan par listova. Reznicu je potrebno presaditi u propusni supstrat, umjereno zaliti i smjestiti na svijetlo, ali od sunca zaštićeno mjesto. Mana je u razmnožavanju reznicama što ćemo na odraslu biljku čekati prilično dugo.

Pri rukovanju zamijom budite oprezni, s obzirom da sok koji se luči iz oštećenih stabljika može dovesti do nadraživanja kože, a konzumacija njenih listova može dovesti do trovanja.