azaleja

Njega azaleje nakon cvatnje

U vrijeme oko Božića naše tržište preplave azaleje u loncima, koje lijepim cvijetom i bogatom cvatnjom uljepšavaju naše domove nekoliko mjeseci. No nakon što biljka ocvate, a naročito uz neodgovarajuću njegu, vrlo brzo postane neugledna i mnogi je bacaju.

azalejaNo vrijedi pokušati sačuvati je za sljedeću godinu. Postupak nije težak, i uz malo truda i dobre volje, uspjeh vjerojatno neće izostati.

Dakle, nakon što biljka prestane sa cvatnjom premjestite je na hladno mjesto i nastavite zalijevati. Pri tom ne pretjerujte. Izbjegavajte zadržavanje suvišne vode u podlošku.

U proljeće, nakon prestanka opasnosti od mrazeva lonac s biljkom premjestite na sjenovito mjesto u vrtu.

Ako je prerasla lonac u kojem je bila posađena, sada je vrijeme i za presađivanje. Odaberite lonac koji je tek za centimetar ili dva u promjeru veći od dotadašnjeg, kako biljka ne bi trošila previše energije na tvorbu korijena. Kako azaleje preferiraju kisela tla, to kod presađivanja treba nabaviti odgovarajući supstrat.

Nastavite sa zalijevanjem i prihranjivanjem, a biljka će dobro reagirati i na redovito orošavanje listova. Tako sve do jeseni, kada se biljka unosi u kuću, najprije na nešto hladnije mjesto, a kada započne sa cvjetanjem, premješta se na stalno mjesto.

Zalijeva se uvijek mekom vodom, tj. vodom koja je u otvorenoj posudi odstajala preko noći ili, idealno, kišnicom. Vodovodnu vodu valja izbjegavati.