Afrička ljubičica

Razmnožavanje afričke ljubičice

Afričke ljubičice (Saintpaulia ionantha)  su omiljene sobne biljke koje cvjetaju veći dio godine i svojom cvatnjom uveseljavaju svaki prostor.

Iako je afrička ljubičica vrlo čest proizvod na policama s cvijećem gotovo svakog većeg supermarketa, vjerojatno se barem ponekad dogodilo da nikad niste naišli na baš onu boju koju ima vaša prijateljica ili susjeda.

S obzirom da je razmnožavanje ljubičice izuzetno jednostavno, odlučite se sami razmnožiti ovu biljku. Uspjeh najčešće ne bi trebao izostati.

Sve što vam je potrebno je jedan ili više listova ljubičice, koje ćete odrezati pri dnu lisne peteljke, posudica uskog grla i obična voda. Naravno, trebat će vam i nešto strpljenja, jer ožiljavanje obično traje oko mjesec dana, a žile će se potpuno razviti i listić biti spreman za sadnju za oko dva mjeseca.

Ukorjenjivanje u vodi

Birajte uvijek zdrav, dobro razvijen list, koji na kojem nema točkica, suhih rubova i drugih oštećenja.

Odrežite ga pri dnu, tako da lisna peteljka bude što duža.

U posudu uskog grla ili u širu čašu koju ste prekrili prozirnom prianjajućom folijom u kojoj ste ubušili rupicu kako bi peteljka prošla, ulijte vodu gotovo do vrha. Dobro je upotrijebiti kišnicu ili barem odstajalu vodu iz koje je ishlapio klor, a kamenac se nataložio. U vodu stavite lisnu peteljku, pazeći da sama površina lista ne bude u vodi.

Dva mjeseca do nove biljke

Nakon otprilike 15 dana primijetit ćete početak rasta malih korjenčića. Potpuno će se razviti za otprilike dva mjeseca. S obzirom da će kroz to vrijeme voda isparavati iz posude, stalno dolijevajte novu, kako korijen nikada ne bi ostao suh.

Kada se korijen dobro razvio, primijetit ćete i početak rasta novih listića uokolo korjenčića. Tada je vrijeme za presađivanje. Za sadnju koristite supstrat za sobno bilje.

Birajte lončiće malog promjera, kako bi se u njemu biljke razvijale do pune veličine. Redovito ih zalijevajte.

Kada postignu punu veličinu, presadite ih u nešto veću posudu u kojoj ćete ih dalje uobičajeno njegovati.