suncokret

Suncokret u vrtu, ali i u tegli

Od davnina je u mnogim našim vrtovima, pored ostalog starinskog bilja, uvijek bio zasijan i pokoji suncokret, koji je svojim, poput sunca žutim cvjetovima uveseljavao mnoge. Posljednjih nekoliko godina, oplemenjivači bilja su spoznali njegovu uresnu vrijednost, tako da su razvili brojne nove sorte, pogodne uzgoju u vrtovima, ali i na balkonima i prozorskim sandučićima. Suncokret je jednogodišnja biljka, velikih listova obraslih dlačicama i velikih cvjetnih glavica.

Jednostavan je za uzgoj i kroz kratko vrijeme se razvije iz malene sjemenke u velikog “diva”.

Za uzgoj u posudama birajte niže sorte

Brojni kultivari vrste H. annuus visine su od 30 do čak 240 centimetara. Iako će ovi visoki primjerci u vrtu predstavljati pravu senzaciju, za uzgoj u posudama  primjerenije su niže sorte.

Za ovakav uzgoj nabavite kultivare “Sundance Kid”, “Pacino” ili “Big Smile”. Osim za uzgoj u teglama, uzgaja se i kao vrsta za rez. U vrijeme cvatnje, suncokret se nalazi u standardnoj ponuda cvjećarnica. Vrste za rez dijele se u dvije osnovne skupine. Prvu, multufloru karakterizira više cvjetnih glavica koje izrastaju na dužim cvjetnim stapkama, dok se kod grandiflore razvije jedan veći cvijet na kraćoj cvjetnoj stapci. Kao rezani cvijet, suncokret je na žalost kratkotrajan. Vrlo brzo dođe do propadanja latica, čime gubi na ljepoti, iako su i same glavice interesantne.

Uzgoj na punom suncu

Iako će uspijevati na raznim tlima, preferira ona neutralne do blago alkalne reakcije, dobro odvodnjena. Za uspješan rast nužno je osigurati položaje koji su veći dio dana okupani suncem. Na zasjenjenim položajima, stabljika se previše izdužuje, pa postaje krhka i lomljiva. Iako će dobro podnijeti sušu, preporučljivo je redovito zalijevanje, budući jedino tako i listovi i cvjetovi ostaju lijepi. Naime, u nedostatku vode brzo dolazi do sušenja listova koji se kasnijim zalijevanjem ne mogu regenerirati, pa cijela biljka djeluje otužno.

Suncokret se uzgaja sjetvom sjemena, koje će pri temperaturi od oko 22 stupnja niknuti već za 2 do 7 dana.

U našem priobalnom području se sije početkom travnja, na kontinentu nešto kasnije. Kako su sjemenke velike, vrlo je jednostavno obaviti pojedinačnu sjetvu na stalno mjesto. Prije same sjetve površinu je potrebno dobro obraditi uz gnojidbu organskim gnojivom. Biljke zasađene u teglama tijekom rasta treba redovito prihranjivati.

Niži kultivari se siju na razmak od 15 centimetara, dok više sorte sijemo na udaljenost među biljkama od najmanje 40 centimetara.

Alergičari, oprez

Cvjeta od lipnja do listopada, a ovisno o kultivaru možemo izabrati one klasične sa žutim laticama, preko onih bakrene, tamno crvene ili ljubičaste boje, velikih ili malih cvjetova, jednostavnih ili ispunjenih.

Suncokret je i vrsta koja luči mnogo alergena, što kod osjetljivih osoba može izazvati ozbiljne zdravstvene poteškoće, pa bi alergičari svakako trebali izbjegavati njihovu sadnju.