sobno bilje

Bezbrižno na godišnji odmor – sobno bilje se samo zalijeva

Vrijeme je godišnjih odmora kojeg će mnogi provesti izvan svojih domova. Imate li u svom domu poneku sobnu biljku, vjerojatno brinete na koji ih način održati vitalnim tijekom izbivanja iz doma.

Nemate li dobrog susjeda ili nekog od rodbine tko će za vrijeme vašeg izbivanja voditi brigu o vašim kućnim biljkama, morate si pomoći sami.

Možete kupiti profesionalna pomagala za samozalijevanje, a priručni sustav koji će vaše biljke održati živima za vašeg odsustva, uz malo truda možete napraviti i sami. Nekoliko je načina.

Tako posude s biljem možete postaviti uokolo plastične posude ispunjene vodom iz koje ćete platnene trake sprovesti do svakog lonca. Umjesto platnenih traka, možete upotrijebiti i deblje vunene niti. Posudu ispunjenu vodom postavite na povišenu poziciju u odnosu na tegle. Voda će kapilarno dolaziti do supstrata i tako ga barem minimalno činiti vlažnim.

Možete lonce poredati i na podlogu od upijajućeg materijala zasićenog vodom i sve zajedno staviti u kadu ili sudoper.

Dobro je rješenje i specijalna želatina ili gel kuglice, koje su sposobne upiti velike količine vode. Nabubrene kuglice nakon što su se nekoliko sati namakale u vodi, rasporedite u površinskom sloju spustrata. Takva rezerva vode biti će dovoljna za održavanje vitalnosti bilja kroz kraće vrijeme.

Ono što treba izbjegavati jest ulijevanje vode u ukrasnu posudu ili podložak, budući će na taj način sasvim sigurno doći do truljenja korijenja i propadanja cijele biljke.