crveni hibiskus

Hibiskusi – ljetni dašak egzotike

Među brojnim vrstama koje nas svakog ljeta iznova oduševljavaju bujnom i neprekidnom cvatnjom, od lipnja pa sve do u kasnu jesen, hibiskusi zauzimaju posebno mjesto.

Kineska sljezolika ili tropski hibiskus (Hibiscus rosa sinensis) je vrsta porijeklom iz Azije, a sigurno je najljepša od svih pripadnika porodice sljezova. U tropskim područjima, svom prirodnom okruženju uzgaja se na otvorenom, dok je kod nas u uzgoju uglavnom kao lončanica, koja se u toplijem dijelu godine drži na otvorenom, dok je zimsko smještanje u zaštićene prostore obavezno.

Brojne sorte raznih boja

Od osnovne vrste (Hibiscus rosa sinensis) uzgojene su brojne sorte koje se međusobno razlikuju bojom lišća, veličinom, bojom i građom cvijeta. Postoje razlike i u visini, pa tako imamo minijaturne sorte, pogodne za uzgoj na prozorskoj dasci, ali i one više, od kojih se daju formirati lijepi grmovi, ali i mala stabalca.

Iako lijep, cvijet je na žalost kratkotrajan. Otvara se rano u jutro, a zatvara otprilike jedan sat prije zalaska sunca. No od početka, pa do kraja sezone cvatnje, svakog se dana zameću brojni novi cvjetni pupovi. Hibiskus cvjeta u raznim nijansama bijele, crvene, žute, narančaste, tamnoružičaste boje, jednostavnim, polupunim ili punim cvjetovima.

Šest međusobno spojenih latica tvori cvijet unutar kojega se nalazi izražajan tučak okružen prašnicima.

Ljubitelj sunca i topline

Za uspješan uzgoj, hibiskusima osigurajte što više svjetla. Idealni su zapadni ili južni položaji zaštićeni od vjetra. Blaga zasjena tijekom podneva bit će nužna, budući prevelika vrućina šteti biljci.

Što se zalijevanja tiče, hibiskus ima relativno velike zahtjeve, pa ga ljeti zalijevajte redovito, i do dva puta na dan. Za razdoblja pune cvatnje, potrebno je i redovito prihranjivanje jednom tjedno, te povremeno vlaženje listova. Naravno, pred večer kada sunce zađe.
Za razdoblja zimskog mirovanja, zalijevanje smanjujemo, ali nikada u potpunosti ne obustavljamo. Ne valja, naime, dopustiti da se čak ni zimi supstrat potpuno osuši. Prihranjivanje zimi nije potrebno.

Vrlo je važno svake godine pravilno orezati hibiskus, kako bi on i slijedeće godine cvjetao jednakom jačinom. Zato, kako bi kroz godine biljka zadržala lijep, grmolik oblik, svake godine u proljeće sve izboje prikratite za jednu trećinu.

Oni koji hibiskus žele uzgajati u formi stabalca, odstranjuju sve postrane izboje kako bi se dobro razvilo centralno deblo. Kada ono dosegne željenu visinu, odstranjuje se vrh, čime se aktiviraju postrani pupovi.

Kinesku sljezoliku svakako treba razlikovati od vrtnog hibiskusa (Hibiscus syriacus) koji i kod nas bez problema uspijeva na otvorenom, čak i u izuzetno hladnom klimatu.

Problemi u uzgoju

Kineski sljez često napadaju lisne uši. Ako su malobrojne, pomoći će tuširanje mlakom vodom, no u slučaju veće brojnosti biti će nužno upotrijebiti neki insekticid. Dosta je česta pojava i crvenog pauka, kojeg je nešto teže uočiti. Redovito kontrolirajte naličje listova, i na vrijeme primijenite mjere zaštite.

Ljeti se na hibiskusu često primjećuje žućenje listova. Ponekad uzrok može biti napad štetnika ili bolesti, no najčešće se radi o tzv. klorozi, žućenju listova uzrokovano zalijevanjem vodovodnom vodom koja je bogata kalcijem i klorom. Stoga, hibiskus zalijevajte odstajalom vodom ili kišnicom, a jednom u dva tjedna biljku prihranite željeznim preparatima.

Česta je i pojava odbacivanja cvjetnih pupoljaka, uzrok čega valja potražiti u nedovoljnom zalijevanju, slabijem osvjetljenju, propuhu ili u nedostatku hranjiva.

Reznicom do nove biljke

Razmnožavanje kineskog sljeza jednostavno je, čak i za potpune amatere. Od početka ljeta uzimaju se 7-10 centimetara dugačke reznice, s najmanje dva lista. Posadite ih u susptrat za ukorjenjivanje. Imate li hormon koji će pospješiti zakorjenjivanje, upotrijebite ga. Redovito zalijevajte, najbolje odstajalom, mlakom vodom.

Kako bi postigli optimalnu zračnu vlažnost i brže ukorjenjivanje, posudu u kojoj su reznice posađene prekrijte plastičnom vrećicom. Pri temperaturi od oko 20 stupnjeva reznice će se za vrlo kratko vrijeme ukorijeniti, nakon čega ih presadite u pojedinačne posude.

Ako vam se ovo čini kompliciranim, pokušajte s ukorjenjivanjem u čaši vode. Reznicu iste veličine stavite u čašu s vodom, koju ne treba mijenjati, već s vremena na vrijeme samo nadolijevati. Vjerojatno ćete se kroz kratko vrijeme razveseliti kada pri dnu reznice uočite malene korjenčiće.

Pustite ih da se dobro razviju, a tek tada biljku posadite.