Crveni pauk

Crveni pauk – čest štetnik na biljkama

Iako će veće štete praviti za sušnih i vrućih ljeta na mnogim vrstama posađenim u vrtu, ovaj štetnik čest je i na ukrasnom bilju u našem domu. Kod nas su najznačajnije dvije vrste – crveni voćni pauk (Panonychus ulmi) i koprivina grinja (Tetranychus urticae)

Ovi sićušni pauci (grinje) dugi su svega oko 0,5 milimetara, a štetu prave sisanjem biljnih sokova. Za vrlo kratko vrijeme se mogu toliko namnožiti i napraviti pravu pustoš u našem domu zimi, odnosno u vrtu tijekom ljeta.

Boja im se kreće od žućkaste do izrazito crvene, a na leđima imaju dvije tamne mrlje. Pred zimu traže mjesto prezimljavanja pa se mogu često uočiti u različitim pukotinama, na prozorskim daskama, ogradama i drugdje.  Idealne uvjete nalaze u vrućim i suhim uvjetima pa im savršeno odgovara život u stakleniku ili domu s centralnim grijanjem. Ako temperatura ostane iznad 12ºC, crveni pauk se može razmnožavati tijekom cijele godine.

Simptomi zaraze

Kod uznapredovanog napada, grinje je lako uočiti jer razvijaju obilnu pređu unutar koje se zadržavaju. Početni napad se vidi u obliku srebrnastih točkica na gornjoj strani lišća, koje se postupno povezuju, pa cijeli list ima mramorni izgled. Napadnute biljke zaostaju u rastu i u slučaju ne pružanja odgovarajuće zaštite, na kraju i ugibaju.

U vrtu će štete praviti na grahu, krastavcu, tikvicama, rajčici, lubenici, patlidžanu, pelargonijama, vodenici, a na sobnom bilju posebno na kaktusima, ljubičicama i mnogim drugim vrstama.

Suzbijanje

S obzirom da su idealni uvjeti za razmnožavanje suh i vrući zrak, redovitim orošavanjem biljaka sigurno ćete zaustaviti njihovo razmnožavanje. Pomoći će i isparavanje vode iz podloška, ali pazite da se tegla s biljkom ne nalazi u vodi nego na kamenčićima koje ste dodali u podložak.

Redovitim provjetravanjem prostorije također ćete učiniti mnogo. Naravno, i održavanjem optimalne temperature držat ćete ovog štetnika pod kontrolom. Zato noćnu temperaturu sobe u kojoj se nalaze vaše biljke održavajte nižom u odnosu na dnevnu temperaturu.

U „borbu“ protiv crvenog pauka možete krenuti i nekim prirodnim sredstvima. Primjerice, uvarkom od preslice spriječit ćete pauka da se dalje razmnožava. Dovoljno je 100 grama preslice namakati tijekom 24 sata u litri vode. Potom smjesu kratko prokuhajte, a nakon što se ohladi procijedite te razrijeđeno s vodom u omjeru 1:5 svakodnevno prskajte biljke.