ruže u tegli

Ruže u posudama

Opojan miris ruže, raskošne boje latica, obilna cvatnja. Sve su to kvalitete zbog kojih su ruže toliko popularne i neizostavni dio kod uređenja otvorenih prostora. Iako ih uglavnom sadimo u vrtu, na gredici, ružama treba dati priliku i na manjim prostorima, balkonima, terasama i drugdje, gdje u uzgojnim posudama također mogu pokazati sve svoje kvalitete. S obzirom da su do danas oplemenjivači uspjeli uzgojiti i sasvim male, patio ruže, bez problema ćete ih uzgajati i na prozorskoj dasci. I tako iz neposredne blizine uživati u njihovu mirisu.

Evo nekoliko savjeta kojih se treba pridržavati kod uzgoja ruža u posudama.

1.       Izbor odgovarajućeg lonca

Ovisno o tipu ruže koju sadite, odaberite odgovarajuću veličinu uzgojne posude. Posuda nikako ne smije biti preplitka, već se u njoj korijenje treba moći normalno razvijati. Odabirom veće posude omogućit ćete nesmetani razvoj korijena, a u takvima će temperatura supstrata biti povoljnija nego u manjim posudama, osobito ljeti kada se tlo lako pregrije. U većim posudama zadržat će se i više vode u tlu, pa će i opasnost od isušivanja biti manja. Nedostatak velike posude jest taj što je ona teža, pa ćete teže manipulirati njom, ali je za takve situacije uvijek dobro rješenje postavljanje na stalak s kotačićima.  Kod odabira materijala, posude od gline svakako su ljepše, no iz njih je ljeti isparavanje vode voće, pa se krijen brže isuši. Što se boje posude tiče, birajte one svjetlijih tonova. Ruža je ljubiteljica sunca, pa bi se u tamnim posudama na jakom ljetnom suncu korijenje moglo pregrijati što može dovesti do propadanja cijele biljke.

2.       Odabir odgovarajućeg tipa ruže

Gotovo se sve vrste ruža mogu se uzgajati u posudama, ali ipak prednost treba dati mini ružama ili polijantama. Imate li dovoljno velik balkon, svakako u veću posudu zasadite ružu stablašicu, a u posudi iskombinirajte i druge vrste koje vole sunce. Na taj ćete način zasjeniti podnožje ruže što će umanjiti temperaturu u posudi.

3. Sadnja u kvalitetan supstrat

Preporuka je koristiti kvalitetnu mješavinu supstrata, posebno prilagođenu uzgoju ruža. Moguće ju je nabaviti u specijaliziranim trgovinama. Ne pronađete li baš takvu, koristite uobičajen supstrat za sadnju balkonskog cvijeća. Izbjegavajte saditi u vrtno tlo, pogotovo ako je ono teško, glinasto, jer takvo ne osigurava dobre uvjete za rast korijena u tegli.

4. Položaj

Za najbolje rezultate, posudu s ružom stavite na mjesto na kojem će biljka biti „okupana“ suncem najmanje šest sati dnevno. Iako je ruža ljubiteljica sunca, previše sunca može pregrijati posudu i oštetiti korijenje, osobito za vrućih ljeta i u toplijim klimama.

5. Zalijevanje

Vrlo je važno da se kontejnerske ruže dobro zalijevaju jer se tlo brzo u posudi brzo isuši. Zalijevajte kad god se gornji sloj supstrata čini suh na dodir. Zalijevajte obilno, sve dok višak vode ne počne izlaziti kroz drenažne rupice. Ne dopustite da se tlo skroz isuši, jer treset koji je u osnovi svih supstrata, teško prima vodu kad se jednom presuši. Ljeti zalijevajte svakodnevno, ponekad i po dva puta.

6. Gnojidba

Posađene u svježi supstrat, ruže će imati dovoljno hranjiva za prvih mjesec – dva rasta. Zato je dobro, zajedno sa sadnjom, u supstrat umiješati granulirana, sporo-opuštajuća hranjiva koja će ružama osigurati hranjiva kroz duže razdoblje. U vrijeme cvatnje dodatno prihranjujte, idealno svakih 4-6 tjedana, tekućim gnojivima za cvatuće biljke.

7. Orezivanje

Većina nižih ruža zahtijeva vrlo malo rezidbe, u smislu oblikovanja grma. Orežite ih u proljeće, prije kretanja vegetacije. Tijekom vegetacije, uklanjajte ocvale cvjetove kako bi produžili cvatnju.

8. Presađivanje

Najbolje doba godine za presađivanje ruža je krajem zime ili početkom proljeća, kada su biljke u fazi mirovanja. Biljke se presađuju kada prerastu uzgojnu posudu, što ćete prepoznati po izbijanju korijenja kroz drenažne rupice, slabom rastu i dr. Biljkama koje su u dovoljno velikim posudama, svakih nekoliko godina izmijenite samo površinski sloj tla.

9. Zimska zaštita

Ako ruže uzgajate u toplijem klimatu, na nekom zaštićenom kutku terase ili vrta, zimska zaštita najčešće neće biti potrebna. Tek za najave jakih vjetrova i niskih temperatura, posudu i biljku omotajte zaštitnim materijalom, najbolje agroplatnom (fils).

U područjima gdje je mraz uobičajena pojava, najbolje bi bilo posude s ružama premjestiti u negrijanu garažu, u kojoj ima dovoljno svijetla.