Određivanje tipa i pH reakcije tla

Prije no što započnemo s uređenjem novog vrta, bilo onog ukrasnog ili onog na kojem ćemo proizvoditi povrće ili voće, potrebno je odrediti kvalitetu vrtnog tla, te poduzeti radnje za njegovo poboljšanje, kako bi biljkama pružili optimalne uvjete za rast i razvoj.

Najtočnije podatke o tipu tla, sadržaju hranjiva i preporuci za poboljšanje kvalitete dobit ćemo ako uzorak tla pošaljemo na analizu u specijalizirani laboratorij. Takve analize obavljaju stručnjaci pa su iste pouzdane.

No, osnovne podatke o tlu možemo doznati i sami, prvenstveno o tome kakav tip tla imamo u vrtu. Postupak je vrlo jednostavan.

  1. Uzmite šaku vrtnog tla , dodajte malo vode i gnječite u ruci. Od smjese napravite kuglicu.
  2. Zgnječite kuglicu između palca i kažiprsta dok ne dobijete traku. Koliko će traka izdržati prije no što pukne ovisi o tipu tla.
  3. Ukoliko se čestice tla ne drže zajedno (nisu slijepljene) tlo je pjeskovito.
  4. Ukoliko se od tla da formirati kugla, ali ne i traka, tlo je pjeskovita ilovača.
  5. Ako od tla možete napraviti traku dužu od 5 centimetra, prije no što pukne, tlo je ilovasto, a ako se traka da savinuti u prsten tlo je glinasto.

 

Kako odrediti pH tla?

U kućnoj je radinosti “jednostavno” odrediti i pH vrijednost tla. Dovoljno je u dvije čaše staviti uzorak tla čiji pH želimo odrediti.

U jednu najprije ulijemo alkoholnog octa, pa ukoliko dođe do reakcije popraćene pjenušanjem, radi se o alkalnom tlu.

Ukoliko do reakcije ne dođe, u drugi uzorak ulijemo otopinu sode bikarbone (50 gr.) i obične vode (0,5 dl). Ako sada dođe do pojave mjehurića, tlo je kiselo.

Izostanak reakcije u oba uzorka, znak je neutralnosti tla.

Točnu pH vrijednost na ovaj je način teško utvrditi, ali može poslužiti kao dobar orijentir gdje posaditi koju biljku, jer biljke za kisela tla neće uspijevati dobro u alkalnom tlu.

Danas je moguće kupiti i kućne pH testove, koji su prilično pouzdani za određivanje pH reakcije tla.