winter

Zimska zaštita ruža

Zimska zaštita ruža neophodna je u onim područjima, gdje su mrazevi učestala pojava. Zaštititi ih valja već krajem listopada i početkom studenog, kada je pojava mraza već sasvim izgledna. Osim od smrzavanja, ruže valja zaštititi i od zimskog sunca, koje može “zavarati” ružu, koja krene s tjeranjem izdanaka, a koji onda pod naletom mraza lako smrznu.

Osim debla i krošnje, nužno je od mraza zaštititi i mjesto cijepljenja, pa je prijeko potrebno nagrnuti podnožje ruže, u obliku humka, visine oko 20 centimetara. Učiniti to treba već krajem listopada i u studenom.

Niske ruže mogu se prekriti jelovim grančicama, suhim lišćem i drugim prirodnim materijalima ispod kojih će temperatura biti za nekoliko stupnjeva viša od okolne. Agro platno (fils), također je dobar izbor za zaštitu, ne samo ruža već i svog ostalog bilja.

Sam snijeg nije opasan, s obzirom da služi kao odličan toplinski izolator.

Zaštita ruža stablašica

Što se zaštite ruže stablašice tiče, možemo ih zaštiti na više načina.

Mlade još neodrvenjele stablašice, mogu se zaštiti privijanjem uz tlo. U tom postupku ih prvo treba odvojiti od kolca za koji su bile privezane. Odstrane se svi listovi koji su još uvijek na granama, a tlo uokolo korijena se lagano razrahli. Stabljiku blago savijemo i metalnim kukama ili štapićima “prikujemo” uz tlo. Podnožje ruže i krošnju prekrijte kompostom ili suhim lišćem, a deblo obavijte jelovim grančicama. Sljedećeg proljeća, ružu oprezno odgrnite i ponovo privežite uz kolac.

Odrasle biljke

Ako bi smo savijanjem htjeli zaštititi starije ruže, vjerojatno bi došlo do pucanja debla. No i starije je stablašice moguće efikasno zaštititi.

Možete ju cijelu obaviti žičanom mrežom ili hasurom, a unutrašnjost ispuniti suhim lišćem, uz obavezno nagrtanje mjesta cijepljenja.

Jedan od načina je i omatanje krošnje  jutenom vrećom, a koja se ispuni suhim lišćem, uz obavezno nagrtanje podnožja. Deblo omotajte jutom, hasurom ili jelovim grančicama.

Iako je kratkotrajno ružu moguće zaštiti od smrzavanja i prekrivanjem plastičnom folijom, ipak prednost treba dati materijalima kroz koje će biljka normalno disati i pod kojima se neće nakupljati vlaga.