lemprika

Lemprika – biljka za primorske živice

Lemprika ili lopočika je izvorni, zimzeleni grm makije koji je široku primjenu našao u gradu, prvenstveno zbog činjenice što odlično podnosi zagađen gradski zrak. Osjetljiva je na hladne udare vjetra. Spada u porodicu Caprifoliaceae. Nije zahtjevna u pogledu staništa. U slobodnom uzgoju visine je najčešće do tri metra. Odlično podnosi rez pa se od nje daju formirati i različiti oblici. Najčešće primorske živice su upravo od lemprike.

Zimska cvatnja

Kako se brzo razraste, za vrlo će nas kratko vrijeme zaštititi od neželjenih pogleda, ali i od buke i prašine. Listovi su nasuprotni, jajasti, tamnozeleni, sjajni i kožasti, na naličju dlakavi. Iako je zaštitni znak priobalja, moguć je njen uzgoj i na kontinentu. Cvjeta u vrijeme kada je malo cvatućih vrsta, od studenog do travnja, malenim bjelkastim cvjetićima skupljenim u cvati, izuzetno ugodnog mirisa. Iz cvijeta se razvija tamnomodra boba koja je omiljena hrana pticama, posebno kosovima.

Boja cvijeta: bijela, ružičasta

Položaj i tlo: iako preferira sunčane položaje, uspijevat će i u sjeni. Uzgaja se na raznim tipovima tala, iako preferira vapnenasta, kamenita tla.

Zalijevanje: ljeti je nužno redovito zalijevanje, pogotovo u prvim godinama po sadnji. Odrasla biljka će odlično podnijeti i duža sušna razdoblja.

Razmnožavanje: sjemenom, reznicama ili povaljenicama.

Primjena: za živice, za sadnju u posude, za oblikovanje raznih figura.

Napomena: Lempriku često napadaju lisne uši, pogotovo mlade izboje. Zato je važno pravovremeno krenuti u njihovo suzbijanje. Kod početnih zaraza će pomoći odstranjivanje napadnutih dijelova, a za jačeg napada obavezno primijenite odgovarajući insekticid. Za jačih napada listovi postaju srebrnasti, a izraženo je i njihovo jače opadanje. Ponekad će biti potrebno provesti jači rez, skroz do drva, no biljka će se vrlo brzo pomladiti.

Kako se lopočika sama zasijava, pod njom ćete pronaći brojne biljčice koje je jednostavno presaditi.