primjena pesticida

Oprezno s primjenom pesticida

Imali samo jedan cvijet u tegli ili obilje bilja u vrtu, rijetko će nas koje godine zaobići neki od onih malim štetnika ili biljnih bolesti, koji nerijetko, kroz samo nekoliko dana unište sav naš trud. Ma koliko god se trudili bolesti i štetnike suzbiti na prirodan način, vrlo često bez primjene kemijskih sredstava ne postižemo željeni učinak.

S primjenom tih sredstava valja biti itekako oprezan, budući su sva ta sredstva otrovi.

Prvo što trebate imati na umu, jest da neko sredstvo ne djeluje na sve štetnike ili biljne bolesti. Stoga je najuputnije, čim primijetite kakve simptome na biljci, otkinuti zaraženi dio (grančicu ili list) te odnijeti u poljo ljekarnu gdje će vam za to obučeni stručnjaci preporučiti potrebno sredstvo.

Kako bi ste izbjegli gomilanje nepotrebnih sredstava u kući, uvijek kupujte najmanja pakiranja, za koja je izgledno da ćete ih kroz kratko vrijeme i potrošiti.

 

Priprema potrebne koncentracije

Kod pripreme sredstva za zaštitu uvijek se valja pridržavati upute o potrebnoj koncentraciji koja je navedena u pakiranju. Najčešće je uz sredstvo priložena mala menzurica za preciznu izmjeru ili plastična injekcija kojom ćete postići točnu koncentraciju. Nikada ne valja sredstvo dozirati «od oka» – najčešće na čep, budući su tako odmjerene koncentracije ili preniske tako da na uzročnike ne djeluju, ili su previsoke što ima za posljedicu propadanje cijele biljke (fitotoksičnost).

Što se vremena primjene tiče, uvijek birajte vrijeme bez vjetra budući vjetar može fine kapljice primijenjenog sredstva odnijeti na druge kulture ili ih vratiti na nas.

Savjet +

Kod tretiranja viših biljaka u vrtu, treba odjenuti zaštitnu odjeću, na ruke staviti gumene rukavice, te lice propisno zaštititi maskom. Odjenuti se treba tako da se spriječi svaki mogući dodir sredstva sa kožom. Odjeću u kojoj smo prskali valja prati odvojeno od ostale odjeće. Prilikom tretiranja najstrože je zabranjeno pušiti. Začepljene mlaznice nikada ne ispuhujte ustima. Ako primjenjujete sredstva na povrću ili voću, vodite računa o karenci (vremenu koje treba proteći od tretiranja do konzumacije). I ne zaboravite. Prije svake primjene obavezno pročitajte priloženu uputu iz koje ćete saznati ove, ali i mnoge druge korisne informacije. Jedino pravilnom primjenom spriječit ćete neželjene posljedice.