Razmnožavanje lavande – reznicom do nove biljke

Lavanda je svima omiljena vrsta čiji uzgoj više nije prostorno ograničen na toplo područje Mediterana. Koristimo ju danas za sadnju i u kontinentalnim područjima, gdje bez problema odolijeva i niskim zimskim temperaturama. Razmnožavanje lavande je jednostavno.

Lavanda je grm koji će se dugo i lijepo održati, pogotovo ako ga redovito orezujemo. Ipak, često i uz najveću brigu, grm lavande jednostavno propadne. Najčešće je to zbog utjecaja različitih patogena.

Zato je dobro u vrtu uvijek imati spremne sadnice lavande kako bi one propale mogli nadomjestiti novima. Ipak, imate li prilike, nemojte lavandu saditi na isti mjesto gdje je bila zasađena ranije, jer je na takvome tlo vjerojatno zaraženo različitim nematodama.

Kraj kolovoza i rujan, idealno su vrijeme za ubiranje reznica različitog bilja, tako i lavande. Reznicama ćemo na jednostavan način razmnožiti lavandu, koja bi trebala biti spremna za sadnju sljedeće godine.

Postupak razmnožavanja

1.       Reznice uzimamo sa izboja koji su pri vrhu zeljasti, dok su pri dnu blago odrvenjeli. Ranije ujutro ili kasnije poslijepodne, oštrim škarama siječemo reznice dužina 10-ak centimetara.

2.       S donjeg dijela reznice uklonimo sve listiće.

3.       Teglicu ili kašetu, ako ćemo ukorjenjivati veći broj reznica, ispunimo propusnim supstratom za sjetvu. Možemo ga i sami pripremiti na način da u 2 dijela zemlje za cvijeće, dodamo 1 dio perlita.

4.       U ovakvu mješavinu utisnemo reznice, sadeći ih nekoliko centimetara jednu od druge.

5.       Dobro ih zalijemo.

6.       Kako bi se održala zračna vlaga, bitna dok ne započne rast korijenja, teglicu prekrijemo prozirnom PVC vrećicom.

7.       Posudu smjestimo na sjenovito mjesto u vrtu

8.       Nakon otprilike mjesec dana započet će rast korijenja. Mlade biljčice tada presađujemo u pojedinačne lončiće u kojima ostaju do sadnje na stalno mjesto.

Postotak ukorjenjivanja je visok, čak i bez upotrebe prirodnih ili sintetskih hormona za pospješivanje ukorjenjivanja.

Na ovaj način moguće je razmnožiti razne vrste ukrasnog drveća i grmlja.