Origano

Origano ili mravinac nadasve je aromatična biljka bez koje bi nam svima toliko omiljena pizza sigurno bila manje ukusna. Trajnica je grmolikog oblika koja naraste oko 60 centimetara, a osim u primorju, možemo ga naći i dublje na kontinentu. Uspijeva sve do nekih 1800 metara nadmorske visine. Samoniklog ga nalazimo na primorskom kršu, obroncima, livadama.

Cijela je biljka aromatična, a posebno ugodan miris origana možemo osjetiti u vrijeme njegove cvatnje od lipnja do rujna, kada ga posjećuju pčele koje ga oprašuju. Ime origano, potječe od grčkih riječi «oros» što znači planina i «ganos» – sreća.

Uzgoj

Uzgoj origana možemo započeti iz sjemena ili iz reznica koje se vrlo lako zakorjenjuju. Osim u vrtu, origano možemo uzgajati i u posudama smještenim na terasi ili na prozorskoj dasci. Origano voli pjeskovita, vapnenasta tla. Baš kao i većina sredozemnih vrsta preferira tla siromašna hranjivima. To je i razlog zašto najbolje uspijeva na škrtim i suncem okupanim područjima naše obale i otoka.

U škrtom kamenjaru origano će bez problema prezimjeti. U hladnim područjima biljku pred zimu podrežite, a pomoči ćete joj nagrtanjem.

Svjež ili sušen

Koristimo ga u svježem stanju, ili osušenog. Nakon što tijekom ljeta odrežemo stabljike u cvatnji, smjestimo ih na suho, prozračno mjesto. Nakon što se dobro posuše, osušene listove origana spremamo u staklenke. Svoju bogatu aromu zadržat će cijele godine. Kao ljekovito sredstvo origano koristimo protiv prehlade, kašlja, glavobolje, rana. U posljednje je vrijeme spoznato i antibakterijsko djelovanje origana, pa se koristi u liječenju upale sinusa i ostalih oboljenja koja zahtijevaju antibiotsku terapiju.