Lantana

Lantana, trajnica iz porodice Verbenaceae porijeklom je iz tropskih područja Amerike i Južne Afrike. U našem je obalnom području uzgajamo na otvorenom, u vrtovima i na balkonima, dok je na kontinentu najčešće u uzgoju kao sobna biljka koja se ljeti iznosi van.

Kao grm naraste do visine od oko 1,5 metara, ponekad i znatno više. Danas su u uzgoju brojne sorte lantane, pa možete birati između visokih sorti, do skroz patuljastih, namijenjenih sadnji u kamenjari ili u prozorskim sandučićima. Lantana je jedna od rijetkih biljaka koja izvrsno podnosi posolicu, pa je moguća njena sadnja i u neposrednoj blizini mora.

patuljasta lantana

 

Boja cvijeta: bijela, narančasta, crvena, ružičasta, žuta. Osim jednobojnih sorti, posebno su cijenjene one koje mijenjaju boju tijekom cvatnje. Naime, sazrijevanjem cvijeta dolazi do jačeg nakupljanja biljnih pigmenata u njima, pa cvjetovi ili poprimaju tamnije nijanse ili skroz mijenjaju boju. Cvjeta od svibnja do listopada, a u priobalju često i tijekom cijele godine, ako je posađena na nekom zaštićenijem mjestu.

 

Položaj i tlo: želite li dugo uživati u neprekidnoj cvatnji, lantanu posadite na potpuno osunčanom položaju. Iako preferira dublja, hranjiva tla, uspješno će uspijevati i na nešto lošijim tlima.

Zalijevanje: tijekom ljeta zahtijeva obilno zalijevanje uz održavanje ravnomjerne vlažnosti tla. Biljke posađene u tegli se ljeti za jakih vrućina lako osuše, zato ih je potrebno zalijevati i po dva puta dnevno.

Razmnožavanje: jednostavno se razmnožava poluzrelim reznicama dužine oko 10 cm koje sredinom ljeta sadimo u propusni supstrat. U proljeće ih presađujemo u pojedinačne lončiće ili na stalno mjesto.

Primjena: za sadnju na gredici, u kamenjari, visećim posudama ili u prozorskim sandučićima.

Napomena: Lako smrzne pri temperaturama nižim od -2 stupnja C, no u proljeće brzo potjera brojne nove izdanke iz korijena. Zato biljku nikako ne bacajte, čak i kada se čini potpuno osušenom.

Savjet +

Kako bi biljka zadržala lijep, grmoliki oblik, u proljeće ju dobro orežite, na otprilike 1/3 dužine izboja. Prihranite ju i dobro zalijte. Brzo će potjerati brojne nove izboje.

Lantana se može lako oblikovati u formu stabalca. Dovoljno je kod mlade biljke ostaviti jedan izboj koji izrasta okomito, a sve ostale odrezati. Ovaj izboj privežemo uz kolac kako bi se dobila što ravnija osnova budućeg „debla“. Kod određene visine na kojoj želimo započeti s formiranjem „krošnje“, odrežemo vrh. Doći će do tjeranje brojnih postranih pupova kojima opet otkidamo vrhove nakon što postignu željenu dužinu.

Čest problem kod uzgoja lantane predstavljaju štitasti moljci koji se lako skrivaju na naličju listova. Blagim protresanjem biljke uočit ćete njihovu prisutnost pa je vrijeme za početak njihova suzbijanja. Moguća je i pojava crvenog pauka.